Publicerat 25/8 - 2020

Bästa receptet på perfekta picknickpiroger

Sensommar och ännu tid för picknick. Korgen är fylld med godsaker. Men vänta! Här kommer en till. Ännu godare. Och perfekta till ett glas smakrikt rosévin: spanska picknick-piroger.

Spanska picknickpiroger

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman mjöl, salt och smör.

2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie, låt vila 30 minuter i kylen.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en stekpanna någon minut.

4. Tillsätt fläskfärsen. Bryn tills den blivit smulig och fått färg. 

5. Blanda ner srirachan i färsen. Tillsätt vatten. Smaka av med ingefära och salt. 

6. Låt fyllningen puttra någon minut. Låt den sedan svalna.

7. Kavla ut degen. Tryck ut 10 cirklar, 8 cm i diameter.

8. Fördela fyllningen på cirklarna. Vik ihop degen till små piroger och tryck till kanterna ordentligt. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.

9. Pensla pirogerna med vispat ägg. Grädda i ugnen 15 minuter. 

10. Låt dem svalna på galler. Servera sedan med ett glas friskt rosévin.

Ingredienser

2 dl vetemjöl

50 gram smör

2 msk vatten

3 krm salt

Fyllning

200 gram fläskfärs

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 msk sriracha

0,5 dl vatten

1 tsk mald ingefära

1 tsk salt

Pensling

1 ägg

Vinliv tipsar!

Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal 2019

nr 2900 • 79 kr

Frisk med massor av röda bär, blodapelsin, lingon, smultron, jordgubbar med mineral ton och en välbalanserad eftersmak som gifter sig med lite kryddig mat.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.