Sensommar och ännu tid för picknick. Korgen är fylld med godsaker. Men vänta! Här kommer en till. Ännu godare. Och perfekta till ett glas smakrikt rosévin: spanska picknick-piroger.
Spanska picknickpiroger
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman mjöl, salt och smör.
2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie, låt vila 30 minuter i kylen.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en stekpanna någon minut.
4. Tillsätt fläskfärsen. Bryn tills den blivit smulig och fått färg.
5. Blanda ner srirachan i färsen. Tillsätt vatten. Smaka av med ingefära och salt.
6. Låt fyllningen puttra någon minut. Låt den sedan svalna.
7. Kavla ut degen. Tryck ut 10 cirklar, 8 cm i diameter.
8. Fördela fyllningen på cirklarna. Vik ihop degen till små piroger och tryck till kanterna ordentligt. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
9. Pensla pirogerna med vispat ägg. Grädda i ugnen 15 minuter.
10. Låt dem svalna på galler. Servera sedan med ett glas friskt rosévin.
Ingredienser
2 dl vetemjöl
50 gram smör
2 msk vatten
3 krm salt
Fyllning
200 gram fläskfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk sriracha
0,5 dl vatten
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
Pensling
1 ägg
Vinliv tipsar!
Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal 2019
nr 2900 • 79 kr
Frisk med massor av röda bär, blodapelsin, lingon, smultron, jordgubbar med mineral ton och en välbalanserad eftersmak som gifter sig med lite kryddig mat.