Publicerat 1/11 - 2019

Så lagrar du ditt vin bäst hemma

Att lagra vin har blivit allt populärare. Och dyrt om du satsar på en exklusiv lagerlokal. Men visst går det att lagra vin hemma. Vinliv ger dig bästa tipsen.

Fler och fler företag erbjuder lagringslokaler. Perfekta förutsättningar, centralt läge och öppet dygnet runt. Men smakar det så kostar det.

Alternativet?

Att lagra ditt vin hemma. För det är hur enkelt som helst. Det enda du behöver är lite extra utrymme. Och var hittar du det? Jo, i garderoben. Bästa platsen för att lagra vin.

För det här är vad du behöver tänka på när du ska lagra vin:

  • Det ska vara mörkt då ljuset påverkar vinets mognad
  • Det ska vara jämn temperatur då temperaturskillnader rubbar balansen i vinet
  • Det ska vara vibrationsfritt då vibrationer får vinets smakpartiklar att klumpa sig

Tänk också på att flaskorna ska ligga ner så att korken inte torkar och låt gärna flaskorna ligga i en kartong för mörkrets skull.

Alltså är garderoben det perfekta stället att lagra ditt vin. Inga onödiga kostnader, access dygnet runt och bästa läget.

Den enda faran är väl att vinet kan ligga för nära en törstig strupe. 

Men det är ju mer en fråga om karaktär. Vinliv tipsar

Château Bouscassé 2015

Smakintensivt, stramt med markerad strävhet i kryddig, örtig stil, inslag av mörka bär, svarta vinbär, svartpeppar och fatkaraktär.

Kan lagras: 3-6 år

Nr 2204 159 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.