Publicerat 3/6 - 2020

Ikonisk druva satte Kalifornien på vinkartan

Det finns ett före och ett efter. Som i Zinfandel, Kaliforniens egen druva. Som egentligen inte är deras, men som satte den soliga staten på vinkartan. Krångligt? Keep on reading!

Som vinområde är Kalifornien ett av världens största, bästa och mest eftertraktade. Detta egentligen på rekordkort tid. En 50 år tillbaka i tiden och den soliga staten gjorde generiska viner med frukt, druvtypiskhet och inte så mycket mer.

Det är naturligtvis en orättvis betraktelse. Som trots allt rymmer en hel del sanning.

Personlig karaktär

Men oavsett förr i tiden, hade Kalifornien något som inget annat vinområde hade, nämligen en liten blå druva som var fenomenal på att ge härligt fruktintensiva viner med viss skärpa, personlig karaktär och läcker sötma. Perfekt för en marknad som längtade efter ett delvis annat innehåll i flaskorna det annars gärna stod Rioja, Bordeaux eller Tyskt lantvin på.

Och så kom då ett konsumentvänligt charmigt vin där det med stora bokstäver på etiketten stod ZINFANDEL. Oj! Spännande! 

Resten är historia. Vinhistoria där USA står i fokus. Bara det sensationellt. Men de där vinerna på druvan blev så populära på den europeiska marknaden där man inte ens förstått att det producerades vin bortom engelska kanalen, att chocken blev fullständig, inte minst för vinproducenter som bökat i den europeiska kontinentens mylla i generation efter generation.

Pre-boxvineran

Viner som inhandlades hade dessutom den stora fördelen att de kunde konsumeras samma dag som köptillfället. Det här var tiden pre-boxvin då, sades det, omkring 97 procent av allt vin som inhandlades konsumerades samma dag…

Klart man vill ha en flaska Zinfandel. Från exotiska Kalifornien. 

Dessutom var man från amerikanskt håll mäkta stolt med att kommunicera att druvan var en unik skapelse från landet i väst… Men oj så fel det gick. Det visade sig, efter många år forskning, att den var identisk med Primitivo från södra Italien som visade sig vara identiskt med den blå druvan Crljenak Kaštelanski, den lilla svarta från Kaštela i Kroatien (även om druvan idag hellre kallas Tribidrag).

Omättlig vinpassion

Samtidigt, inget land hade väl gjort det bättre än USA med att producera drickbara, spännande viner och utnyttjat det unika i marknadsföringen. 

Och där är vi faktiskt än idag: Zinfandel är att betrakta som en typisk kalifornisk upptäckt. Mer därtill: de kaliforniska vinproducenterna drivs av en omättlig passion att tillverka allt från lätta rosaskimrande roséviner på druvan till komplexa skapelser som ska lagras tio år.

Snacka om mångfald!

Filmtajm!

Lär dig ännu mer om ikondruvan Zinfandel!

Vinliv tipsar!

Scatena Brothers Zinfandel

Toppvin på kaliforniska favoritdruvan Zinfandel från en av USA:s bästa producenter, Seghesio Family Vineyards i Sonoma County.

Vinet har en markerad fruktig karaktär med inslag av mogna plommon, sötlakrits, körsbär, mogna röda bär, kryddor, liten vaniljsötma i smakintensiv, druvpräglad stil och lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till pannbiffar på mald högrev som serveras med ugnsbakade rotfrukter, en gräddig sås rikligt kryddad med både vitlök och färska örter.

Johan Franco Cereceda

Nr 2743 • 189 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.