Systembolagets vara – så tycker Vinlivs medlemmar

Få saker verkar engagera svenska folket så mycket som Systembolaget. En enkel fråga i en ledare för någon vecka sedan fick mailkorgen på Vinliv att krascha. På bara några timmar landade över 200 mail. Och de fortsätter att komma.

Reaktionerna lät verkligen inte vänta på sig. I Vinlivs ledare för någon vecka sedan ställdes den till synes oskyldiga frågan om Systembolaget ska vara kvar. Responsen blev massiv, överväldigande, emotionell.

Få saker engagerar uppenbarligen det svenska folken så mycket som Systembolagets vara eller icke vara. Melodifestivalen, släng dig i väggen! Det här är mycket viktigare. Och flera intressanta kommentarer kom, nedan har vi samlat ett axplock.

Intressant att notera är att nästan 98 procent av de över 500 mailen till Vinliv, är mycket för monopolet, även om en del vill ha, närmast kräver förbättringar.

Och gårdsförsäljning, det gillar vi.

‒ Jag är en stor fan av Bolaget som har en mycket kunnig och hjälpsam personal, i alla fall i Nyköping. Tillfälliga sortimentet och ett stort sortiment i BS gör att jag sällan saknar något… eller så kan man ju faktiskt göra en privatimport, skriver Lena utanför Nyköping och fortsätter: 

‒En klar försämring är absolut att man numera inte kan beställa ett vin som ligger i butik på annan ort. Men vad jag saknar är såklart en vinhandel där man kan gå in och få smakprov.  Vi håller tummarna för att i alla fall våra vingårdar kommer att kunna erbjuda den möjligheten inom en snar framtid.

Ingrid i Stockholm håller delvis med: 

‒Jag tycker det ska finnas kvar. Så mycket kunskap som personalen har är guld värd. Den hjälpen får man inte om det säljs i matvarubutiker och sen kan de inte ha det sortimentet som systembolaget har.

Luleåbon Dick menar med massiv argumentation följande: 

‒ Det finns all anledning att behålla Systembolaget. Bra kontroll på försäljningen (minderåriga, redan berusade, mm mm). Fantastiskt utbud. Tillräcklig tillgänglighet, på gränsen till för mycket. Rätt sorts marknadsföring (irriterande med alkoholreklam i vissa tv-kanaler o tidningar). Behövs inte något konkurrenstänkande, för lägre pris gynnar ingen. Förmodligen skulle priset temporärt sjunka på vissa sorter, men det skulle inte gynna samhället. Tvärt om. Samhället/sjukvården behöver inte få följdproblemen som vi ser många länder drabbas av, med onödigt alkoholbruk. Jag skulle kunna fortsätta med fler argument för att behålla systemet. Men nöjer mig. Det finns inte ett vettigt motiv till att släppa försäljningen.

‒ Efter att ha upplevt hur svårt det kan vara att hitta en kvalitetsdryck på resa i framför allt Danmark och Tyskland, så håller jag Systembolaget kärt. I länder som Spanien, Italien och Frankrike är iofs det nationella urvalet stort och tillgängligt – men är man sugen på en italienare i Frankrike får man allt jobba lite extra. Liksom om man vill ha en god whisky i Spanien, förklarar Anders i Malmö och svslutar majestätiskt:

‒ Systembolaget är mycket, men framför allt en lyx.

Johan i Uppland är däremot av en annan åsikt:

‒ Jag anser att Systembolaget bör finnas kvar fast i en annan variant. Som en kunskapsbank med kunnig och intresserad personal vilket dom redan är i väldigt hög grad. Sen ska det finnas ett ”standardsortiment”i vanliga livsmedelsbutiker dock inte i kvartersbutiker/snabbköp som har begränsat utbud. 

Hans namne, fast i Stockholm tycker att det är viktigt att monopolet bibehålls även om det skull bli tillåtet med gårdsförsäljning.

‒ Min förhoppning är ju att det hade gått att tillåta gårdsförsäljning samtidigt som man bibehållar Systembolagets status i samhället.
Tycker Systembolaget har sina fördelar i exempelvis hur de har möjlighet att lyfta småskaligt, bidra med riktigt bra råd med vad man bör köpa till lammet eller liknande och till viss del minska alkoholkonsumtion.

David med internationell blick, hyllar sortimentet på bolaget:

‒ Ett praktexempel på att staten fixar samhällsservice bättre än marknaden. Jag har bott i många länder utan statligt monopol exempelvis Storbritannien, USA, Peru, Cypern. Finns inget land med så brett sortiment, humana priser, strikt kontroll av åldersgräns, bra kundtjänst och antal butiker även på glesbygd. Jag kan inte tänka mig en enda fördel med privatisering, och menar vidare:

‒ Dessutom är Sverige för liten marknad för effektiv marknadsekonomi varför i princip all privatisering har varit en försämring för konsumenterna med dyrare och sämre service. Att avskaffa Systemet vore lika smart som Brexit. 

Sista ordet denna gång går till Pia i Tyresö utanför huvudstaden:

‒ Jag tycker absolut att monopolet ska skrotas! Vi som har ett genuint intresse för viner (och även andra drycker) saknar de små, specialiserade vinbutikerna man kan hitta i andra länder. Där de har personal som ”andas och lever” vin. Med samma intresse för vin som kunderna, och där man kan få provsmaka innan man köper. Där man slipper halva butiken fylld med boxar av bulkviner, sammansatta efter recept från Systembolaget.

Vill du läsa mer, går in på: 

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.