Leve monopolet!

En trött 70-åring eller ett monopol som är vitalera än någonsin. Rösterna är många, åsikterna legio: för eller emot. Det är ju en angelägenhet för hela den svenska befolkningen. Men hur ska vi ha det?

Redan 1955 grundades Systembolaget i nuvarande form. Alltså som monopol och ensamrätt över sprit-, vin- och ölförsäljningen i Sverige. Turerna har varit många och det mest famösa inträffade för omkring 20 år sedan: Muthärvan på Systembolaget.

Ett ganska stort antal butikschefer visade sig ha tagit emot mutor från några importörer som hittat en genväg för att få in sina produkter på hyllan. Ledningen svor sig fri, butikscheferna fick kicken och sedan blev det rättsliga följder. Dåvarande chefen, Anitra Steen, stred för att bevara monopolet, inte minst med dyra konsulter och PR-byråer.

Bolaget överlevde. 

Idag finns andra farhågor. Och den största stavas gårdsförsäljning. Något som är tillåtet. Bara det att formerna inte är satta. Och därför inte tillåtet. Momemt 22. Många producenter av alkoholhaltig dryck går liksom i väntans tider. Möjligen förgäves.

Men vad är kruxet?

Jo, om man tillåter gårdsförsäljning, upphör monopolet. Säger några och menar att det vore fasansfullt för folkhälsan. Andra viftar bort detta och påtalar att den direktförsäljning som skulle ske på alla de svenska vingårdarna, bland annat, utgör en sådan liten del av konsumtionen, att den knappast kan räknas in i statistiken. 

Sedan gömmer sig många bakom EU-beslut, historiska och eventuellt kommande. För då gäller EU:s lagar. Plötsligen. Och så radar man upp ett gäng paragrafer. Den som passar ens åsikt bäst. Men att man i vilket annat vinproducerande land som helst inom EU kan ta bilen till vingården och handla lokalt vin, glömmer man i samma ögonblick bort. Rättvist ska det vara, på mitt sätt.

Pratet om en levande landsbygd, förtjänsterna med att stötta en näring med enorm potential och vikten av att handla lokalt (bra för miljön!), göms bakom byråkratiska finter. Inte minst sanktionerade av just monopolet. Men också av flera stora vinimportörer som älskar sitt Systembolag.

Leve monopolet! 

Men kommer det att överleva?

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.