Visserligen hör bären sommaren till, men man ska inte glömma bort att äta bär året tunt. Fler av de svenska bären är nämligen inte bara goda och växer i naturen. De är också nyttiga, riktigt nyttiga.
Bär är fantastiskt lätta att tillaga och passar till de flesta maträtter och desserter. De är dessutom ett magrare alternativ till frukt som kan innehålla rejäla doser socker. Vill du fylla din tallrik med de allra nyttigaste bären så är det blåbär, jordgubbar, körsbär, lingon och björnbär du ska satsa på.
Blåbär
Blåbär är något som varje människa borde äta minst ett par gånger i veckan. De pyttesmå bären är fullproppade med antioxidanter som kan hjälpa dig att skydda ögat och synen. De innehåller dessutom det anti-cancerogena ämnet resveratrol.
Jordgubbar
Jordgubbar är fantastiskt rika på C-vitamin , K-vitamin och mangan. De är en dröm för alla som lider av humörsvängningar i samband med PMS då de har den perfekta blandningen av B-vitamin och magnesium.
Körsbär
Här har du bäret som både verkar diabetesförebyggande och inflammationshämmande. Körsbär innehåller dessutom höga halter av ämnet melatonin som kan hjälpa dig att stärka immunförsvaret. Bärets höga innehåll av A-vitamin kan till och med skydda dig mot cancer.
Lingon
Lingon är ytterligare ett bär som stoltserar med ett högt innehåll av A-vitamin. Det röda minibäret är också fullt av lignaner och flavonoider, som tillsammans med vitamin A är de perfekta bekämparna av cancer. Lingon är även goda vänner till din mage då de är minst sagt rika på kostfibrer.
Björnbär
Den här fettsnåla källan till E-vitamin hjälper dig att bekämpa infektioner. Björnbär innehåller salicylat som kan minska risken för diverse hjärtsjukdomar. De är dessutom rika på C-vitamin, folat och fenolsyror.