Publicerat 16/6 - 2021

Cabernet Sauvignon – världen bästa druva

Den är lättodlad men ger ändå riktigt bra vin. Den är uppskattad alla vinälskare och den kan komma i lite olika stilar. Klart druvan älskas av både konsumenter och vinproducenter. Vi pratar Cabernet Sauvignon, världens bästa druva.

Världens mest odlade, världens mest kända och världens bästa blå druvsort. Den bygger hela Bordeaux berömmelse och fler vindistrikt runt om i världen vill mäta sig med de bästa vinerna.

Lättodlad druvan som gärna används med Merlot och Cabernet Franc, men står också på egna ben som de närmast kultförklarade vinerna från Napa Valley som går under eget epitet, Napa Cab. Och från Chile där den verkligen hittat hem.

Druvan som satt Bordeaux på kartan

Med så stor vingårdsareal runt om i världen är mångfalden också imponerande. Bordeaux viner där druvan har en central roll är strama, fruktiga, friska i sin ungdom men utvecklas fenomenalt i generationer. Bordeaux-blandas världen över kan i vissa fall mäta sig med elegansen, men det vanliga idag är att man gör en egen variant och inte copycat-viner.

Western Australias och Coonawarras viner, liksom norra Kaliforniens sticker ut för sin höga kvalitet och lagringsbarhet. Den används också som blanddruva med stor förtjänst som i Madiran, Priorat och i de så kallade supertuscan-vinerna.

Älskade av vinproducenterna i USA

Redan tidigt insåg vintillverkarna i Kalifornien i USA att den skulle passa utmärkt för både klimat och mat. Sagt och gjort, amerikanarna drev på utvecklingen och började producera riktigt bra vin på Cabernet Sauvignon. Till ett avsevärt billigare pris, dessutom. Viner som slog världen med häpnad och satt landet på vinkartan.

Vi talar 1980-tal. Och med den utveckling som skett i landet, har ju vinerna bara blivit bättre och bättre. Samtidigt som vi betalar ännu mindre för kvalitet. I vinet hittar vi härliga egenskaper som svarta vinbär, vässad blyertspenna, kaffe, choklad, mörka bär och tobak. Komplexa smaker, men som är optimala när det är middagsdags.

Cabernet Sauvignon älskar kraftig mat

Vinerna på druvan är utmärkta till eleganta kötträtter, allt från kalv till kraftiga nöt som fått ligga på grillen. Strävheten i vinet behöver jobba mot proteiner och fetma, varför en entrecôte med bea och gräddig potatisgratäng torde vara det optimala. Är också mycket gott till hårdostar och grillat lamm med pommes på sötpotatis.

Alla som varit i USA på en klassisk bbq, vet också att rött vin till det är hur gott som helst. Och står det Cabernet Sauvignon på flaskans etikett, blir det ännu lite bättre.


Vinliv tipsar!