Chenin Blanc – druvan bakom Sydafrikas mångfald

Ofta betraktad som svår, exklusiv, lite hemlig. Men samtidigt – vilken druva! Och hamnar vi i Sydafrikas vackra vingårdar har vi verkligen hittat hem. Här produceras härliga viner för en bred publik. Men även för vinsnobbarna.

Chenin Blanc, eller Steen som den tidigare kallades, är utan tvekan Sydafrikas mest odlade druva. Redan i mitten på 1600-talet kom den till landet, men det var egentligen inte förrän 300 år senare man förstod att det var kvalitetsdruvan Chenin Blanc man hade att göra med.

Det går visserligen fortfarande att hitta viner på det gamla namnet, Steen, men dessa viner burkar vara av mer traditionell karaktär och exporteras sällan. När vi väl hittar de på butikshyllorna i Sverige, är det alltid under namnet Chenin Blanc. Konstigt vore annat, då druvans namn i sig närmast borgar för kvalitet.

Lagringsbara viner på Chenin Blanc

Druvans historia har sitt ursprung i Loiredalen i norra Frankrike och då i synnerhet kring städerna Angers, Saumur och Tours. Här görs än idag alltifrån torra, halvtorra, halvsöta till söta viner med lång, stundtals mycket lång lagringstid. Ju längre lagringstid – desto bättre viner. 

Om vi istället befinner oss i Sydafrika, har vinmakarna hellre en annan approach än att producera viner som ska lagras en generation. Eller två. Nu är det fruktighet, fräschör och konsumentvänlighet som gärna står högst upp på agendan.

Chenin Blanc populär i Nya världen

Men det är inte bara därför den är populär. Druvan är nämligen mot sjukdomar och relativt lättodlad. Vi hittar den förutom i norra Frankrike och Sydafrika, även i USA, Argentina och Australien.

Men vad ger då CVhenin Blanc för viner – egentligen. Jo, viner med hög syra, livaktig fruktighet, inslag av tropiska toner, stenfrutker, citrus, lime, ibland gröna äpplen, passionsfrukt – och så trivs den bra i ek där vinerna får en lite mjukare balans.

Härlig karaktär i Chenin Blanc

Om vi exempelvis jämför viner på druvan från Frankrike och Sydafrika ser vi att vinerna från norra halvklotet gärna har inslag av mineral, citron, stram syra när de istället 1 300 mil söderut har en karaktär som påminner mer om örter, kryddor, gräs, mogna äpplen och kanske en liten brödighet.

Två stilar, två världar, men två vintyper som båda är mycket goda. Och visst är mångfald alltid att föredra. Inte minst när vi står i köket och lagar mat.

Mycket matvänliga Chenin Blanc

Generellt är Chenin Blanc en mycket matvänlig druva. Också för att den går att hitta i många vinstilar. Mousserande på druvan är ofta mycket friska och perfekta som en aperitivo eller till några härliga snittar på skaldjur. 

Ett ofatat vin med sin rena, närmast krispiga ton är perfekt till en ceviche på lax, ångkokt torsk där en fatlagrad Chenin Blanc går närmast perfekt till ugnsbakad havsabborre med beurre blanc och lite slungad potatis. När det sedan ska serveras en dessert på bär och lite fräscha tillbehör, är ju Chenin Blanc närmast oemotståndligt gott. Eller till en ostbricka…

Alltså, en druva som står för egensinne, mångfald och unik karaktär

Snabbfakta Chenin Blanc

  • Odlas: Loire (Frankrike) och Stellenbosch (Sydafrika), Nya Världen.
  • Vinyper: Från torra mousserande till söta, mycket lagringsbara dessertviner.
  • Smak: Hög fruktsyra med inslag av citron, gult äpple, päron, honung och örter.
  • Synonymer: Pineau (Loire, Frankrike), Steen (Sydafrika) och Agudelo (Spanien).
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Fisk och skaldjur, ljust kött, söta fruktdesserter och smakrika ostar.

Filmtajm!

Lär dig ännu mer om Chenin Blanc:

Vinliv tipsar!

In the MOOD for Chenin Blanc

”Vinet har en härlig friskhet med inslag av både passionsfrukt, citrus, gröna äpplen, rabarber och en fin balans i avslut i lättdrucken stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en pasta med skaldjurssås och lite extra citron och örter. Eller till en sallad på kyckling eller lax.”

Johan Franco Cereceda

nr 75765 • 169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.