Så blir du en klimatsmart vinkonsument

Domedagsmedia har skrämt upp oss rejält. Men efter den nyligen avslutade miljökonferensen i Glasgow är det dags att vi alla tar ett större personligt miljöansvar. Vinliv förklarar hur du blir klimatsmart – även som vinkonsument.

Klart vi vill värna om miljön. Men hur kan vi göra det på bästa sätt? Som vinkonsument, om vi bara tänker oss vin i glas, går kreativiteten kanske inte på högvarv. Men låt oss börja fundera på miljöaspekter. Och förpackningar.

Vi har alla hållit i en tung vinflaska och blivit imponerade över seriositeten. Den är så tung så att den känns full även när den är tom. Imponerande, visst, men ur ett miljöperspektiv en katastrof. 

Tänk istället box eller PET, då förstår vi att bara transportkostnaderna för vin kan antingen skjuta i höjden eller dras ner till det minimala.

För vinförpackningar är faktiskt det som ger störst klimatavtryck i vinets väg hela vägen från vinodlingen till butik.

De som har störst klimatpåverkan är föga överraskande glasflaskor, i synnerhet de tunga, massiva pjäserna. Och transporteras de hela vägen från andra sidan jordklotet blir ju avtrycket ännu värre. Samtidigt är det pappförpackningarna som istället har minst klimatpåverkan. Inte bara för enklare transporter, utan också för att det krävs mindre energi vid tillverkningen av exempelvis box eller tetra.

Som vinkonsument kan vi inte göra allt, men vi kan göra väldigt mycket. Och ett första steg är att välja klimatsmart. Så länge vi gillar innehållet.

Systembolaget har gjort en lika enkel som genial uträkning på klimatpåverkan. Uträkningen som presenteras nedan bygger på den materialåtgång som krävs för de vanligaste förpackningarna och storlekar: från papp till glas. Informationen är sedan omvandlad till koldioxidutsläpp per liter dryck.

Klimatpåverkan i koldioxid per liter

  • Papp: 85 gram
  • Returglas: 93 gram
  • Burk: 190 gram
  • PET: 245 gram
  • Lättare glasflaska: 525 gram
  • Traditionell flaska: 675 gram

Källa: Systembolaget

Vinliv tipsar!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.