Publicerat 2/2 - 2020

Vinet som sätter Nya Zeeland på kartan

Vi har ett årtal: 1973. Vi har en druva: Sauvignon Blanc. Vi har en vision: slå igenom på den internationella vinmarknaden.

Ungefär så la man upp strategin i Nya Zeeland. De första rankorna med Sauvignon Blanc sattes detta år i Marlborough, ett område på Sydön som skulle komma att bli ett av världens mest erkända vindistrikt. 

Det vita, krispiga vinet från Marlborough är idag så uppskattat världen över, inte minst på den svenska marknaden, och dominerar därför Nya Zeelands vinindustri. På Systembolaget hittar vi flera viner på Sauvignon Blanc, från hela världen dessutom. 

Men även här har Nya Zeeland markerat revir. 

Många av vinerna på Sauvignon Blanc imponerar med sin karaktär av nässlor, svarta vinbär, passionsfrukt, rabarber och en krispig limesyrlig ton som gör att de fungerar alldeles utmärkt till mat med fisk och fräscha tillbehör. Men det kommer nu mer och mer viner som har en delvis annan smakprofil från Nya Zeeland, lite mer komplex, lite djupare och inte fullt så aromatisk.

Samtidigt tar andra druvor plats i vingården där Sauvignon Blanc får kliva tillbaka en smula. Vi ska komma ihåg att ett honnörsord i Nya Zeeland är mångfald. Så även i vinindustrin.

Nu hittar vi allt oftare vin även på Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay (makalöst goda viner!), Riesling och Syrah. Ofta i en friskare stil, där frukt och fräschör är i fokus. Och att det är väldigt bra viner. Hög klass, helt enkel.

Nu vet vi att landet kan producera viner i världsklass på Sauvignon Blanc. Nu kommer nästa våg av toppviner.

Är du beredd?

Vinliv tipsar!

Gamlitz Sauvignon Blanc

Vitt fräscht vin på Nya Zeelands viktigaste exponent i vinvärlden, Sauvignon Blanc. Och samtidigt så mycket mer än så.

Rejäl dos med syra, fräschör, frisk fruktighet, inslag av krusbär, gyllenbär, passionsfrukt i mineralisk stil och med tydliga aromatiska förtecken. Klockrent!

Det här vinet dricker jag till en mustig fisksoppa med så mycket skaldjur i jag bara mäktar med. Och en släng saffran. Och vitlök. Och salvia. Och vitlöksbröd.

 Nr 4681 • 149 kr