Bordeaux lägger beslag på årtalet 1855

Bordeaux äger 1855. Årtalet alltså. Det var samma år den berömda vinklassificeringen gjordes då några vinslott utnämndes till världens bästa. I Frankrike.

Sedan en tid har vinproducenterna i världens främsta vindistrikt, Bordeaux, lagt beslag på att använda 1855. Som begrepp. Det året är i vinvärlden känt för att det gjordes en klassificering i vingårdarna i distriktet som sedan presenterades på världsutställningen i Paris.

Fyra slott fick högsta klassningen: Château La Tour, Château Haut-Brion, Château Margaux och Château Lafite-Rothschild, samtliga i västra delen av Bordeaux.

Bordeaux går till domstol

Årtalet har mer som begrepp utnyttjats i flera kommersiella sammanhang, vilket producenterna i Bordeaux ansett vara renommésnyltande. Och har alltså fått rätt i domstol. Man tröttnade helt enkelt på det.

Klassificeringen 1855 är fortfarande kontroversiell, både hyllad och förlöjligad. Det sistnämnda inte minst av vinproducenter som hamnade utanför den eller i en lägre kategori än önskat.

Premier Cru i Bordeaux

Vad man gjorde när vinerna skulle klassificeras var att utifrån pris kategorisera kvaliteten på de olika slotten och delade in dessa i fem kategorier. De ovan nämnda hamnade alltså högst, i första kategorin kallad Premier Cru.

Det enda som egentligen skett sedan klassificeringen tillkom för över 150 år sedan är att vinhuset Château Mouton-Rothschild efter år av arbete lyckades uppgradera sig till Premier Cru-klassen 1973.

Klassificeringen 1855

En del av upprinnelsen till den rättsliga konflikten var en kommersiell vinsajt som hette just 1855.com. Bakom namnet hittar vi idag en sajt om just klassficieringen.

Läs mer: 1855.com 


Vinliv tipsar!

Comte de Gironde Bordeaux 2019 (6 flaskor i trälåda)

Drickfärdigt rött vin från Bordeaux från toppårgången 2019 som levereras i snygg trälåda.

Vinet har en fin struktur, markerade mjuka tanniner, fräschör i form av fruktsyra, härlig bärig ton i ursprungstypisk stil med svarta vinbär, ceder, kakao och medellång eftersmak med riktigt bra balans.

Det här vinet dricker jag gärna till en hamburgare på nymalet högrev, klassiska tillbehör som picklad lök, tomat, gurka, sallad och fet sås men adderar samtidigt lite kimchi för syrans skull.

599 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.