fbpx

Bordeaux lägger beslag på årtalet 1855

Bordeaux äger 1855. Årtalet alltså. Det var samma år den berömda vinklassificeringen gjordes då några vinslott utnämndes till världens bästa. I Frankrike.

Sedan en tid har vinproducenterna i världens främsta vindistrikt, Bordeaux, lagt beslag på att använda 1855. Som begrepp. Det året är i vinvärlden känt för att vara då man gjorde en klassificering i vingårdarna som sedan presenterades på världsutställningen i Paris.

Fyra slott fick högsta klassningen: Château La Tour, Château Haut-Brion, Château Margaux och Château Lafite-Rothschild. Årtalet har mer som begrepp utnyttjats i flera kommersiella sammanhang, vilket producenterna i
Bordeaux ansett vara renommésnyltande. Och har alltså fått rätt i domstol. Man tröttnade helt enkelt på det.

Klassificeringen 1855 är fortfarande kontroversiell, både hyllad och förlöjligad. Det sistnämnda inte minst av vinproducenter som hamnade utanför den eller i en lägre kategori än önskat. Vad man gjorde vara att utifrån pris kategorisera kvaliteten på de olika slotten och delade in dessa i fem kategorier. De ovan nämnda hamnade alltså högst, i första kategorin kallad Premier Cru.

Det enda som egentligen skett sedan klassificeringen tillkom för över 150 år sedan är att vinhuset Château Mouton-Rothschild efter år av arbete lyckades uppgradera sig upp till Premier Cru-klassen 1973.

En del av upprinnelsen till den rättsliga konflikten var en kommersiell vinsajt som hette just 1855.com. Men det är den alltså inte längre.

Om museumet, Cité du vin, på bilden:

Vinmuseet i Bordeaux, Cité du vin, är stadens mest kända byggnad. Idén bakom byggnaden är att den ska likna en karaff man använder för att lufta sitt vin med. Bordeaux är inte bara en stad utan också världens mest kända vindistrikt. Museet är ju en slags hyllning till vinproducenterna i området. Det öppnade i maj 2016.

I spelaren ovan kan du se en video från det fantastiska museet.