Publicerat 24/2 - 2021

Bordeaux lägger beslag på årtalet 1855

Bordeaux äger 1855. Årtalet alltså. Det var samma år den berömda vinklassificeringen gjordes då några vinslott utnämndes till världens bästa. I Frankrike.

Sedan en tid har vinproducenterna i världens främsta vindistrikt, Bordeaux, lagt beslag på att använda 1855. Som begrepp. Det året är i vinvärlden känt för att det gjordes en klassificering i vingårdarna i distriktet som sedan presenterades på världsutställningen i Paris.

Fyra slott fick högsta klassningen: Château La Tour, Château Haut-Brion, Château Margaux och Château Lafite-Rothschild, samtliga i västra delen av Bordeaux.

Bordeaux går till domstol

Årtalet har mer som begrepp utnyttjats i flera kommersiella sammanhang, vilket producenterna i Bordeaux ansett vara renommésnyltande. Och har alltså fått rätt i domstol. Man tröttnade helt enkelt på det.

Klassificeringen 1855 är fortfarande kontroversiell, både hyllad och förlöjligad. Det sistnämnda inte minst av vinproducenter som hamnade utanför den eller i en lägre kategori än önskat.

Premier Cru i Bordeaux

Vad man gjorde när vinerna skulle klassificeras var att utifrån pris kategorisera kvaliteten på de olika slotten och delade in dessa i fem kategorier. De ovan nämnda hamnade alltså högst, i första kategorin kallad Premier Cru.

Det enda som egentligen skett sedan klassificeringen tillkom för över 150 år sedan är att vinhuset Château Mouton-Rothschild efter år av arbete lyckades uppgradera sig till Premier Cru-klassen 1973.

Klassificeringen 1855

En del av upprinnelsen till den rättsliga konflikten var en kommersiell vinsajt som hette just 1855.com. Bakom namnet hittar vi idag en sajt om just klassficieringen.

Läs mer: 1855.com 

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.