Systembolagets 5 bästa viner på kultdruvan Syrah

Syrah eller Shiraz. Samma druva, ibland olika stilar, ibland inte. Men den heter Syrah i Frankrike och Shiraz i Australien. Sedan gör varje vinland lite som de vill. Gemensamt är att druvan är strålande och ger fantastiska endruvsviner. Vinliv har valt ut de 5 bästa på Systembolaget.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2019

Mycket prisvärd variant från superproducenten Penfolds. Här har vi mycket smak och doft i fin balans, inslag av plommon, björnbär, svarta vinbär, torkade kryddor, choklad och lite mynta med fint avrundad eftersmak i drickvänlig stil. Servera gärna till stekt chorizo, surkål och surdegsbröd.

Nr 6253 | 101:-

Boom Boom! Syrah, 2019

Kul vin från Washington State, USA. Massiv fruktighet, smakintensiv med inslag av både mörka bär, sötaktiga björnbär, kryddor, mocka, svara plommon och en avrundande vaniljsötma. Passar perfekt till en klassisk kålpudding som serveras med lingonsylt, brunsås, pressgurka och kokt potatis.

Nr 6714 | 169:-

Tamboerskloof Syrah Kleinood, 2020

Sydafrikansk variant på druvan och alldeles nyligen lanserat vin på bolaget. Vinet har en lätt parfymerad ton, inslag av fat, mörka plommon, tapenade, kaffe, choklad, peppar, fat, örter och med lång eftersmak i generöst elegant stil. Passar perfekt till gryta på oxkind och lök som serveras med tryfflad potatismos.

Nr 95067 | 209:-

Craggy Range Gimblet Gravel Single vineyard Syrah, 2019

Spännande vin med tydlig fräschör, från Nya Zeelands kanske mest intressanta vinområde. Vinet har en tydligt intensiv karaktär med inslag av björnbär, julkryddor, vildhallon, kakao, fattoner, liten vaniljton och med örtiga inslag. Perfekt till grillade ribbs med grillade rotfrukter och hoisin-sås

Nr 94638 | 279:-

Paul Jaboulet Cote Rotie Les Jumelles, 2020

Strålande vin (ja vet, dyrt som tusan men så gott, så gott). Här hittar vi björnbär, animaliska toner, järn, rökt korv, salvia, fatinslag, peppar och plommon i fin balans. Komplext! Lyxa till det med en smakintensiv hamburgare på finaste högrev som serveras med klassiska tillbehör.

Nr 2090 | 451:-

Nästa artikel
100 procent Syrah
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.