100 procent Syrah

Ett av världens bästa vindistrikt är en riktig doldis. Det ligger inklämt i norra Rhône och mäter knappa 145 hektar vinodlingar. Men herregud vilka viner! Dags att upptäcka vindistriktet där kultdruvan Syrah är kung.

Vi befinner oss i norra Rhône. Söder om Lyon och norr om Marseille. Här hittar vi storheter som Hermitage, Côte-Rotie och Condrieu, alla vindistrikt som får det att vattnas i munnen på vinälskare. Kraftigt rött eller gudomligt vitt, det är bara att välja.

Men här hittar vi också ett litet, litet vindistrikt som närmast är om inte helgonförklarat så åtminstone legendariskt. Vinerna har alltid varit enormt erkända för sin kvalitets skull men ofta lika okända. I alla fall för gemene vinkonsument.

Vinodlingar som en hästsko

Vi har hamnat i Cornas, eller hästskon som den ibland kallas. Vinodlingarna ligger nämligen som en hästsko till formen mot floden Rhône. Amfiteater är ett annat begrepp många slänger sig med. Hur som helst är det spektakulärt i sin litenhet. För vinerna… ja vinerna är av sällsamt komplex sort.

Jordmånen i den lilla appellationen på knappa 150 hektar består till främsta delen av granit. Detta ger i sin tur viner med stram karaktär, mineraliska toner, komplexitet. Långlivat över generationer. Uppskattat över århundranden. Det är liksom inget trams i Cornas.

100 procent Syrah

I Cornas är det röda vinet alltid på 100 procent Syrah medan man i granndistriktet Côte-Rotie får blanda upp till 20 procent av den gröna druvan Viognier i vinet. Även i Hermitage, inte heller det långt härifrån, är det tillåtet med en liten del gröna druvor, men då Marsanne och Roussanne, upp till 15 procent.

Men inte i Cornas. Här är det alltså 100 procent Syrah som gäller. Och då blir vinerna därefter. Det har sin förklaring.

Helt unik terroir

Tillsammans med den hästskoformade vinodlingen, Mistralvinden och den mycket rika solexponeringen blir terroir helt avgörande i Cornas. Men bara om vintillverkarna verkligen bryr sig, ser det sköna i det säregna, unika. Och det gör de. Med råge. Ingen ruckar nämligen på ambitionen. Och traditionen är stark.

Kanske ser vi nu också ett litet, litet uppsving för Cornas viner. Många vinkonsumenter söker sig nämligen till det säregna, det unika. Och då är det verkligen dags att upptäcka Cornas. En doldis. Men inte länge till.

Kortfakta Cornas

Läge: Nordväst om Valance i norra Rhône
Storlek: 145 hektar vinodling
Druva: Syrah till 100 procent
Viner: I Cornas görs endast röda viner
Klimatet: Inlandsorienterat med vissa Medelhavsinfluenser
Jordmån: Består till 90 procent av granit
Systembolaget: Endast fem viner från Cornas hittar vi på det svenska monopolet
Appellationsstatus: Cornas fick officiell distriktstatus 1938

Vinliv tipsar!

Delas Chante-Perdrix Cornas, 2019

Supervin och mycket ursprungspräglat på 100 procent Syrah (förstås!). Vinet har en mycket intensiv smak där vi hittar både animaliska toner, peppar, kryddor, salvia, tobak, torra björnbär, svarta vinbär, fräschör, komplexitet och en markerad strävhet. Kan lagras i 15 år. Bör luftas innan servering och ät en kraftig köttbit med smakrika tillbehör till.

Nr 2274 | 421:-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.