Så kombinerar du mat med viner på druvan Gamay

Trendiga Gamay ger vin i lätt rödbärig stil. Med dess drickvänlighet och mångsidighet blir det en trogen följeslagare till många typer av måltider. Vinliv guidar till bästa kombinationer.

Gamay är en druva som ofta förknippas med lätta och fruktiga viner, särskilt de från Beaujolais i Frankrike. Med sin eleganta syra, mjuka tanniner och smak av röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär, är Gamay ett mångsidigt val för matkombinationer.

Här är några tips på hur du kan kombinera Gamay med mat för att få ut det bästa av både vin och rätt.

Lätta kötträtter

Gamay passar utmärkt till lättare kötträtter som kyckling, kalkon eller fläskfilé. Vinets fruktighet och låga tanninhalt gör att det inte överväldigar dessa mildare smaker. Ett klassiskt exempel är kyckling i rödvinssås (coq au vin), särskilt om vinet som används i såsen är Gamay.

Vegetariska rätter

Tack vare sin syra och lätthet är Gamay en favorit till vegetariska rätter. Prova den med en svamprisotto, grillade grönsaker eller en sallad med rostade rödbetor och getost. Vinets fruktiga karaktär balanserar de jordiga tonerna i grönsaker och svamp.

Ost

Gamay är ett naturligt val till många ostar. Mjuka och milda sorter som Brie eller Camembert fungerar väl, men även halvfasta ostar som Tomme de Savoie och Comté kompletterar vinets friska syra och bärighet.

Fisk och skaldjur

Trots att det är ett rött vin, är Gamay tillräckligt lätt för att matcha vissa fiskrätter. Testa det med en grillad lax eller en tonfisksallad. För skaldjur kan en Bouillabaisse vara en spännande kombination, särskilt om buljongen har en touch av saffran och tomat.

Asiatisk mat

Vinets livliga syra och subtila kryddighet gör det även till en överraskande bra match med asiatisk mat. Rätter som wokade grönsaker, teriyaki eller lätt kryddad sushi fungerar fint.

Tips vid servering

Servera Gamay något svalare än många andra röda viner, vid cirka 12–14°C, för att framhäva dess fräschör och fruktighet. Detta gör vinet ännu mer uppfriskande och matvänligt.

Vinliv  tipsar!

Beaujolais Villages Marc Dudet, 2022

Endruvsvin på denna franska läckerbit till druva, Gamay.

Här hittar vi rödfruktiga toner, röda äpplen, jordgubbar, hallon, salvia och lite blåbär i mycket drickvänlig stil.

Perfekt till franska superklassikern Coq au vin eller svenska köttbullar med lingon.

Nr 2317 • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.