Gamay – hatade druvan som alla nu älskar

Det var inte många år sedan vi skydde druvan gamay och vinerna från Beaujolaus som elden. Men tiderna förändras och kul är det. För nu visar det sig att både området och druvan har enorm potential. Enorm!

Gamay är en blå druva som är mest känd för att användas för att producera lätta och fruktiga viner, främst i regionen Beaujolais i Frankrike. Denna druvsort är också vanlig i andra delar av världen, men dess främsta hemvist förblir Beaujolais, där den trivs på de granitrika sluttningarna i regionen.

Superkaraktär

Karaktären hos vinerna som är tillverkade av Gamay är starkt influerad av dess ursprung och vinifieringsmetoder. Vanligtvis producerar Gamay-viner viner som är djupt färgade med en intensiv fruktighet och mjuka tanniner.

Den fruktiga profilen kan omfatta smaker av hallon, körsbär, jordgubbar och ibland en touch av kryddighet. Ungdomliga Gamay-viner kan vara fräscha, livliga och lätta att dricka, medan de mer komplexa och strukturerade exemplaren kan åldras väl och utveckla mer komplexa smaker och aromer.

Terroirdruva

Gamay är också känd för sin förmåga att uttrycka terroiren, eller den specifika platsen där druvorna odlas. Granitjorden i Beaujolais ger ofta vinerna en mineraliskhet och en viss kryddighet som kompletterar fruktigheten väl.

Vinmakare i Beaujolais använder ofta en teknik som kallas ”maceration carbonique”, där hela druvklasar jäser i en syrefri miljö, vilket resulterar i viner med intensiva fruktiga aromer och mjuka tanniner. Kolsyrejäsning kallar vi det på svenska.

World wide

Förutom Frankrike odlas Gamay även i andra delar av världen, inklusive Schweiz, Kanada, USA och Nya Zeeland. I dessa regioner kan Gamay-viner variera i stil beroende på klimat, jordmån och vinmakarnas stil.

Trots sina många hemvistplatser förblir Gamay en druva som är förknippad med enkelhet, friskhet och njutbarhet, vilket gör den till en populär favorit bland vinälskare över hela världen.

Hatad?

Njae, det kanske var ett starkt ord. Men det var inte många som älskade vinerna för ett tiotal år sedan. Då tyckte man de var mest blask. Visst, kvaliteten har ökat mångfalt sedan dess, men druvan är ett bra exempel på att även vinälskare har förmåga att ändra sig.

Det tackar vi vinproducenterna, Beaujolais och druvan för.

Vinliv tipsar!

Beaujolais Villages Marc Dudet, 2022

Härligt lättdrucket ingångsvin från alltmer överraskande Beaujolais.  Här hittar vi röda bär, körsbär, smultron, vilda hallon, liten örtig ton och medellång eftersmak.

Perfekt till en sallad med kyckling oliver och färskriven parmesan.

Nr. 2317 • 129 kr

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.