Kanin är en underbart god råvara. Kanske mer vanlig i sydeuropa än i Norden, men just nu omtalad för sin smakrikedom och prisvärdhet… Här är ett spanskinspirerat recept på en kaningryta för fyra personer.
Ingredienser 4 personer:
- 1 kanin, delad i bitar (ca 1,2 kg)
- 3 msk olivolja
- 1 stor lök, hackad
- 4 vitlöksklyftor, krossade
- 2 morötter, skivade
- 2 selleristjälkar, skivade
- 2 dl rödvin
- 4 dl kycklingbuljong
- 2-3 kvistar färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
- 2-3 lagerblad
- Salt och peppar efter smak
- 1 citronklyfta
- 2 msk sherryvinäger
- Persilja till garnityr
Gör så här:
- Krydda kaninbitarna med salt och peppar.
- Hetta upp olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Lägg i kaninbitarna och bryn dem runt om, cirka 5-7 minuter. Ta upp och lägg åt sidan.
- Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri i samma gryta. Fräs i cirka 5 minuter tills de mjuknat.
- Häll i rödvinet och låt det koka upp, skrapa botten av grytan för att få upp smakerna. Låt koka i ett par minuter för att reducera något.
- Lägg tillbaka kaninbitarna i grytan. Tillsätt kycklingbuljong, timjan, lagerblad och sherryvinäger. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock i cirka 1-1,5 timmar, eller tills köttet är mört.
- Ta bort lagerbladen och smaka av med salt och peppar. Och citron.
- Garnera med hackad persilja och servera kaningrytan med potatis, ris eller en god brödsallad. Och ett glas vin.
Vinliv tipsar!

Las Cabañuelas Garnacha, 2022
Underbart rött vin från pyttelilla storslagna Cebreros.
Mineraliska inslag i detta fruktdrivna vin med toner av torkad frukt, choklad, torkade kryddor, fat, svarta oliver och rödbärig frukt i mycket fin balans.
Perfekt till gryta på fläsk eller kanin.
Nr 90427 • 159 kr