Höstlig pumpasoppa med fetaost och pumpakärnor

Höstens självklara val: smarrig pumpasoppa med smak av fetaost och kokosmjölk. Det här är en vardagshjälte som passar hela familjen. Det bästa tillbehöret är ett surdegsbröd med smakrik ost som en lagrad cheddar och ärtskott. 

Butternutpumpan har blivit mer populär de senaste åren. Det är den avlånga pumpan som har en söt smak. Butternutpumpa passar lika bra i salladen som ersättare för rostade rotfrukter i ugn. I det här receptet gifter den sig väl med den krämiga kokosmjölken och den salta fetaosten.

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa
  • 4 msk olivolja
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 5 vitlöksklyftor, finhackade
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk 
  • En nypa chiliflakes 
  • 1 liter grönsaksbuljong 
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 3 tsk honung
  • 1 paket fetaost till servering 
  • 0,5 dl pumpafrön till servering
  • Granatäppelkärnor till servering (valfritt)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en ugnsform med bakplåtspapper. Börja med att halvera pumpan. Spara fröna och rosta senare om du vill. Gör fem centimeter stora bitar av pumpan och lägg på ugnsformen. Häll olivoljan på pumpan och gnid in ordentligt. Salta och peppra ordentligt. 

2. Rosta pumpan i cirka 30–40 minuter. Pumpan är klar när den är mjuk och skalet släpper. Ta ut ur ugnen och ta bort skalet. Skalet kan du slänga. 

3. Ta fram en stor kastrull eller gryta och sätt på medelvärme. Värm upp olivoljan och lägg i gul lök, vitlök och salt. Rör om och låt löken bli genomskinlig, cirka fem minuter. 

4. När löken är klar lägger du i pumpa och chiliflakes. Salta och peppra. Fördela pumpan med en slev och häll över grönsaksbuljongen. Låt koka upp och därefter sätter du spisen på medelvärme och låt sjuda i cirka 15 minuter. 

5. Häll i kokosmjölk och honung. Rör om ordentligt och låt sjuda en stund till. 

6. Låt svalna något och mixa soppan slät. Smaka av och häll på lite mer kokosmjölk om det behövs. Behöver soppan mer sötma? Klicka i lite mer honung. Soppan kan även behöva mer salt.

7. Häll upp soppan i skålar och toppa med smulad fetaost och pumpakärnor. Det är även gott att strö lite granatäppelkärnor på toppen.  

8. Servera ned ett glas kylskåpskallt vitt vin.

Vinliv tipsar!

Altura, Semillon, 2019

Mycket spännande vitt vin på den i Argentina tämligen udda druvan Sémillon. Här hittar vi rejäl fräschör, mineraliska, lätt rökiga toner, fruktighet i form av gula plommon, stenfrukter, citron, passionsfrukt och lite rabarber i drickvänlig stil.

Nr. 2492 120 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.