Schnitzel med potatissallad äpple, ärtor och citron 

Det finns nog inte något godare än Riesling och schnitzel, fettet från schnitzeln och syran från potatissalladen mildrar syran i vinet och lyfter fram fruktigheten. 

Ingredienser 4 portioner
  • 4 skivor fläskkotletter (4 cm) 
  • 2 dl vetemjöl 
  • 5 ägg 
  • 1 påse pankoströbröd 
  • Solrosolja till fritering 
  • 25 g talg eller skirat smör 
  • 2 citroner 
  • 1 silverlök, skivad 
  • 1 grönt äpple, skivat 
  • 200 g gröna ärtor 
  • 1 liten burk kapris 
  • 300 g potatis 
  • ½ kruka basilika, strimlad 

Gör så här
  1. Dela kotletterna i mitten men spara en centimeter så båda halvor sitter ihop (fjärilskotlett), banka kotletterna tills de blir knappt en centimeter tjocka.
  2. Salta, peppra och panera dem först i mjöl, sedan i 4 uppvispade ägg och till sist i pankoströbrödet.
  3. Stek lök, äpple, kapris och ärtor hastigt i någon minut och smaka av med salt och peppar.
  4. Koka den skalade potatisen och skiva upp den, blanda sedan med övriga grönsaker samt basilikan.
  5. Blanda en äggula med saft och zest från en citron och rör runt med den varma potatissalladen för en krämig konsistens.
  6. Häll i olja och talg i en stekpanna (ca en centimeter djup) och värm upp oljan till ca 170c och fritera schnitzlarna. Tips! Sätt ugnen på 70c och förvara de friterade schnitzlarna på galler för att bevara krispigheten om du steker många.
  7. Servera med potatissallad och en klyfta citron, glöm inte krydda en extra gång vid servering.

Recept av Niclas Tuomela 

Vinliv tipsar!

Villa Wolf Riesling, 2023

Ett härligt vitt vin från tyska Pfalz, ett vindistrikt som blir mer och mer uppmärksammat internationellt. Vinet har en markerad fräschör, druvtypiska inslag som tropiska frukter, päron, lite honung, blommiga toner, gula äpplen och fin balans. 

Perfekt till en riktigt god fiskrätt med syrliga tillbehör och kokt potatis. 

Nr 71726 • 119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.