Skogens guld blir till fin julsnaps

Brynta kantareller på toast, pasta med kantarellsås, kantarellsmör och kantarell i soppa och i paj. Kanske dags att tänka kreativt. Och ha den som krydda i snaps.

Under hösten har många gett sig ut i skogarna för att hitta dess guld. En del har tur, andra inte. 

Hur du än fått tag i svampen vore det kanske roligt att testa något nytt? Tiderna för kräftskiva har sedan länge passerat men nu lackar det mot jul… 

Äntligen kantarellsnaps…

Vad nu då? Jo, vi pratar naturligtvis om snapsen. Men varför inte se till njuta lite extra av den begynnande vintern, som dessutom pågår en längre tid, och införa kantarellsnapsen som en självklar del av denna härliga årstid.  

Här ska du få lära dig hur du som svampälskare gör din egen trevliga vodka med en välkommet överraskande smak. Visst vore det roligt om årets skörd fick bidra, men det fungerar lika bra om kantarellerna är frysta eller konserverade. 

Var flexibel för bästa resultat

Hur många kantareller som behövs beror på hur mycket snaps du vill ha. Det är väl lika bra att köra till med en halvliter när du ändå är igång. Köp en glasflaska i detta (eller önskat) mått, vodka samt eller renat brännvin och plocka fram små fina kantareller. 

För att fylla 0,5 liter brukar det räcka med omkring 37 cl vodka (exakt mängd märker du under processens gång) och omkring 50 kantareller, ca 15 stycken per deciliter vodka. 

Provsmaka hela tiden

Borsta noga rent kantarellerna och låt de torka i några dagar, gärna liggandes på tidningspapper och med lite havssaltflingor på. Efter det ska du stoppa de torkade kantarellerna i glasflaskan och fylla på med vodka så att svampen täcks. 

Efter ungefär en vecka är din hemmagjorda kantarellsnaps nästan färdig och att provsmaka är givetvis en del av processen. Kanske tycker du att det behövs ytterligare salt? Kör på! Saltet hjälper till att ta fram svamparomen samtidigt som en eventuell jordsmak tas bort. 

En portion tålamod önskas

Tillredningen kräver visst tålamod (ungefär 10 dagar totalt) men snart har du en god snaps att se fram emot. 

Låt vodka och svamp i flaskan mogna i rumstemperatur ytterligare några dagar. Ställ därefter in den i kylen så att snapsen är väl kyld innan servering.

Hörde jag botten upp?


VINLIV TIPSAR
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.