5 av världens mest kryddstarka rätter

Vissa skyr elden medan andra dras till den. Här har du 5 maträtter som är så starka att även kryddfantasten blir stum. Vågar du?

Älskar du rätter som får det att brinna till i munnen och magen? Eller är du en person som föredrar mild mat och vill veta vilken sorts mat du bör undvika? Oavsett vilket så kan det vara bra att ha koll på matvärldens kryddbomber.

Bokkeum Myun Noodles

Är du ett stort fan av kryddstarka maträtter men saknar ekonomiska möjligheter att springa på mexikanska och indiska restauranger var och varannan kväll? Då kan Bokkeum Myun Noodles vara ett perfekt alternativ. De här nudlarna har en fantastisk smak av kyckling, men risken är stor att du bara klarar att ta ett par tuggor innan du slänger dem ifrån dig i ren förfäran.

Widower’s Curry

Den här rätten hittar du i vartannat gatuhörn i den brittiska huvudstaden, men trots det är det inte många Londonbor som vågar sig på att smaka den. Med sin enorma mängd Naga Chili är Widower’s Curry en rätt som du snarare köper för nöjes skull än för att stilla hungern.

Sichuan Spicy Pots

När folk nämner kinesisk mat så kanske du tänker mest på friterade räkor och sötsur sås – men Kina har faktiskt en uppsjö av starka rätter. Sichuan Spicy Pots kräver tillagning i grytor av stål för att klara hettan. De berömda gryträtterna kommer i många varianter och det finns gott om alternativ för såväl veganen som köttätaren. Vad du har i din gryta spelar dock inte så stor roll – chansen att du klarar att äta upp rätten är nämligen obefintlig.

Thai Peppar Steak

Bird’s Eye Chili har vuxit på den afrikanska kontinenten i århundraden, men det är först på senare år som kryddan börjat odlas kommersiellt i större delar av världen. I Thailand är den en älskad ingrediens i Neua Pad Prik eller Thai Peppar Steak som rätten brukar kallas i Europa och Nordamerika. Vi västerlänningar har en tendens att bli tårögda varje gång vi försöker äta mat innehållandes Bird’s Eye Chili. Det kan dock vara en bra idé att fortsätta försöka då den här rätten är ljuvligt god om du ger den en chans.

Ghost pepper ice cream

Här har du en rosa glassort som ser ut att vara hur söt och god som helst – men skenet bedrar. Ghost pepper ice cream är vanilj – och jordgubbsglass uppblandad med heta såser och så kallad spökpeppar. Den här desserten är faktiskt så gräslig att gästerna som vill äta spökpepparglass måste skriva på ett avtal där restaurangen frånsäger sig allt ansvar.

Vinliv tipsar!

Hur gärna vi än tipsar om vin till mat är dessa rätter knappast vinvänliga. Snarare tvärtom. Verkligen. Vinet skulle få allt att explodera i munnen (om det inte redan gjort det). Nä, svälj ner det hela med öl, gärna alkoholfri öl, för det kommer att gå åt mängder av dryck.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.