7 spännande vinnyheter från Sydafrika på Systembolaget

Svårslaget vackert, fantastisk mat och en oerhörd gästfrihet. Klart alla älskar Sydafrika. Och när vi pratar viner, går fler och fler i spinn. För ”det nya” Sydafrika är inte bara bättre, utan även mer egensinnigt. Vi har en spännande resa framför oss.

Lubanzi Sparkling Cinsault Rosé Burk 20 cl (fs)

Nr 6702 • 38:- + pant 1 kr

Härligt fruktigt rosa mousserande på smart burk, prefekt för sommarens picknick. Här hittar vi rejäl fräschör, inslag av röda bär, lite blodapelsin, zest, stenfrukter, exotisk frukt i mycket bra balans och i lättdrucken stil.

Perfekt till sommarsalladen, vilken som helst.

Creation Reserve Chardonnay, 2022 (ts)

Nr 93504 • 199:-

Att Sydafrika kan leverera riktigt bra vin på kanondruvan Chardonan visste vi ju, men detta vin… Här har vi riktigt snygg balans, markerad fatton som balanseras upp av både gula plommon, äpplen, citrus, physalisfrukt, noisette, vaniljsötma och exotisk frukt. Alltså hur gott som helst.

Perfekt till en grillad hälleflundra som serveras med en smörig sås och primörer.

Mullineux Iron Syrah, 2020 (ts)

Nr 92730 • 713:-

Storslaget vin från kultförklad producent och en av de allra bästa i landet. Här har vi ett mycket komplext vin med intensiv fruktkaraktär, inslag av mineral, blöt sten, björnbär, mörka bär, liten fatsötma, kryddig stil, lång eftersmak och ett vin som med fördel kan lagras i fem, kanske tio år.

Perfekt till en grillad chuck roll och grillad citron som serveras med egengjord coleslow. Men lufta vinet några timmar innan servering.

KWV Rosé 2022 BiB 1,5 l (fs)

Nr 2333 • 159:-

Charmigt rosévin i snygg 1,5 litersbox, bra för miljön. Vinet har en närmast frivol karaktär, inslag av lätta, röda bär, jordgubbar, mandarin, kryddor, chirimoya, frysta smultron, torkade örter i fin balans och medellång eftersmak.

Perfekt till picknick, till somriga sallader eller bara som det är (med lite snacks).

Rooted Winemaker’s Selection Grenache Blanc, 2022 (fs)

Nr 13041 • 89:-

Kul vin på spännande druvan Grenache, en druva landets vinproducenter verkligen hanterar på bästa sätt. Här hittar vi fin balans med inslag av exotisk frukt, röda plommon, äpplen, stenfrukter med medellång eftersmak. Kan med fördel serveras lite svalare.

Perfekt till grillad kyckling, lax eller till en egengjord Pad thai.

Ramnasgras Cincault Badenhorst, 2021

Nr 90045 • 273:-

Egensinne var det, en usp från de sydafrikanska vinproducenterna. Här är ett ypperligt exempel. Rött vin med aromatiska toner, inslag av röda bär en masse, fin kryddig ton, lite peppar, medelhavskryddor, örtighet, mandarin, samtidigt i ytterst välbalanserad stil med relativt lång eftersmak och riktigt bra balans.

Perfekt till en grillad secreto som serveras med grillade tomater.

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir

Nr 7889 • 139:-

Inte en nyhet direkt men ett riktigt bra mousserande vin som verkligen förtjänar uppmärksamhet. Välbalanserat, välproducerat i lätt brödig stil, inslag av både röda bär, vit persika, krusbär, gröna äpplen, citron och en liten mineralisk eftersläng.

Perfekt som välkomstskål eller till lite kallskuret en kväll framför en riktigt bra långfilm.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.