Publicerat 5/11 - 2019

Hemligheterna bakom Italiens vinframgångar

Att Italien dominerar stort på Systembolaget vet vi. Och har gjort det sedan länge. Men vet du varför? Vinliv har svaret.

Italien är det land som går bäst på den svenska vinmarknaden. Omkring fjärdedel av allt vin som inhandlas på monopolets butiker kommer från den apenninska halvön, 27 procent. Vilket är mer imponerande än det låter då det finns vin från över 50 länder på Systembolaget.

Det finns flera anledningar till landets popularitet men där den enklaste är att vinerna helt enkelt är goda. och uppskattas av svenska vinkonsumenter. Kolla bara in vår vurm för prosecco och de röda vinerna från landet..

Uppbackning av Systembolaget

Samtidigt får den italienska vinindustrin sedan länge uppbackning från monopolet och leverantörer. Förstås, med tanke på den popularitet som finns.

Italien har 2046 röda viner på Systembolaget inklusive beställningssortimentet. Att jämföras med länderna som hamnar i topp fem bakom Italien: Frankrike 1302, Spanien 761, USA 407 och Sydafrika 302.

Men vad som gör Italien så intressant som vinland är att de är mästare på att sätta vinet i ett sammanhang. Vi ser ju framför oss bilden av den italienska livsstilen, elegant, passionerad och alltid med vin i centrum.

Härlig variation av viner

Italienarna har tillerkat vin i flera tusen år och verkar ha bestämt sig redan från början: variation, variation, variation. Varje region, varje del av region, ibland till och med varje by, gör sina egna viner, sin egen profil.

Det är ju en av alla de saker vi älskar med apenninska halvön: blandningen, stoltheten, variationen. Och så maten förstås, som på samma sätt präglas av italienarnas egenart.

Italien runt där allt är annorlunda

Res i runt i landet och beställ en enkel pasta. Varje rätt är annorlunda. Med det gemensamma: den godaste du ätit. Eller en pizza. Likadant där.

Och med vinerna är det episk skillnad mellan de olika vindistrikten. Något som man från vinmyndigheters håll också värdesätter. Det är bara Frankrike som har fler klassade vindistrikt än Italien.

Säger en hel del.

Därför dominerar Italien så fullständigt. Vinliv har spaltat de viktigaste faktorerna.

  1. Italien som land är ju ett av de starkaste varumärkena bara det.
  2. Prisvärda viner, alltså generellt mycket vin för pengarna.
  3. Mångfald, spännande vitt, rött, rosé och bubbel från landets alla hörn.
  4. Hög lägstanivå, att alla viner erbjuder kvalitet, med något enstaka undantag.
  5. Hög högstanivå, räcker med att nämna Barolo eller supervinerna från Toscana, Veneto eller Sicilien.
  6. Mat i centrum, i Italien är maten viktig, även för vinet, lokal mat dessutom.
  7. Några succéviner som får medial exponering och skapar ett generellt intresse runt om i världen. Typ prosecco och vinerna på Primitivo.
  8. Röda viner med härligt fruktkaraktär går helt klart hem på svenska marknaden, inte minst för sin matvänliga profil.
  9. Uppbackningen från Systembolaget och från många leverantörer som förstått vilken potential Italien som vinland har.

Vinliv tipsar!

Naca Primitivo Organic

“Vin från den italienska klacken Apulien, Primitivos vagga, där namnet Naca betyder just vagga på den lokala dialekten.

Ett välbalanserat smakrikt rött vin i sötfruktig, mustig stil med inslag av mogna röda bär, körsbär, plommon, skogsbär och hallon i kryddig ton med lång, härlig eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en höstgryta, långkok på oxkind eller oxsvans som serveras med riktig gräddig potatismos och vitpeppar. Eller till en pizza med prosciutto och svarta oliver.”

Johan Franco Cereceda

Nr 74921 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.