Publicerat 12/5 - 2020

Därför är bubbel från Italien en världssuccé

Visst gillar vi det röda vinet från Italien, Piemonte, Veneto… Men vi fullkomligt älskar de italienska bubbelvinerna. Vinliv går till botten med alla varianter och sällar sig till hyllningskören för visst vet de vad de gör.

Vi ser ständiga förändringar i vinkonsumtionen både världen över och på den svenska marknaden. Tidigare var det kraftigt rött, gärna på Zinfandel, innan dess var det sydafrikanskt och innan dess stod det Rioja på vinflaskan vi köpte hem.

Sedan tog italienarna över – fullständigt. Det började med viner på Primitivo från södra delen, Sicilien la sig i med blandningar på lokala och internationella druvsorter. Sedan tog amarone kommandot, så pass att man skakade på huvudet i regionen Veneto, där vinet har sitt ursprung. De kunde inte förstå hur mycket amarone vi fick i oss.

Efter det, idag, är det viner från Piemonte, gärna Barolo (om vi har råd och tålamod att lagra vinerna en generation), hellre kanske Langhe, samma druva, Nebbiolo, men viner vi kan dricka under vår livstid. Och så lite vin på den röda druvan Barbera.

Stopp!

Vi glömmer en sak: det italienska bubblet. För visst har det röda vinet alltid stått i fokus när det kommer till trender. Men om vi backar bandet något decennium såg vi en uppstickare från norra Italien, nämligen prosecco. En succé inte bara i Sverige utan över hela världen.

Och det var – faktiskt – genom prosecco vi lärde känna allt annat bubbelvin från Italien.

För det finns några varianter.

Prosecco

Tillverkas främst i Veneto på druvan Glera och ger lättsamma viner med liten fruktsötma.

Franciacorta

Kommer från norra regionen Lombardiet där huvuddruvorna är Chardonnay och Piemonte. 

Asti Spumante

Sött vitt dessertbubbel på druvan Moscato som kommer från den nordliga regionen Piemonte.

Lambrusco

Rött bubbelvin, från torrt till sött, från den i Sverige ganska okända vinregionen Emilia-Romagna.

Pignoletto

Fantastiskt frivolt vitt vin med mjukare bubblor från druvan Greco, även detta från Emilia-Romagna.

Spumante

Samlingsnamn på bubbel men också ett eget vin där man kan plocka druvor från olika håll i landet.

Det finns med andra ord stor chans att man hittar rätt, att man lyckas knipa den där favoriten, dessutom brukar vinerna ha en hög prisvärdhet. Och att servera en spumante till lite italienskt kallskuret… 

Och så presenterades en världsnyhet i slutet på förra året: Prosecco rosé, rosa vin med bubblor från Italien på druvorna Glera och Pinot Noir… Jo, man tackar. Sverige har varit lite av en testmarknad, ännu säljs inte vinet i Italien, och det har från start varit en succé.

Som fortsätter.

Det är väl därför vi gillar Italien så mycket.

Vinliv tipsar!

Casa Marrone Blanc de Blancs Organic Brut

Spännande nyhet från Italien, ett bubbelvin producerat på världens bästa vitvinsdruva, Chardonnay. Vinet är ekologiskt.

Vitt bubbel från södra Italien med markerad fruktkaraktär, inslag av både tropisk stenfrukt, citron, päron, persika med härlig fräschör, smakrikt och med medellång eftersmak i balanserad, solvarm stil.

Det här bubblet dricker jag gärna till lite kallskuret, kanske några snittar på krämig tonfiskröra, räkor eller till gravad lax. Serveras kylskåpskallt.

Johan Franco Cereceda

Nr 50022 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.