Därför är bubbel från Italien en världssuccé

Visst gillar vi det röda vinet från Italien, Piemonte, Veneto… Men vi fullkomligt älskar de italienska bubbelvinerna. Vinliv går till botten med alla varianter och sällar sig till hyllningskören. Och hittar en ny favorit…

Vi ser ständiga förändringar i vinkonsumtionen både världen över och på den svenska marknaden. Tidigare var det kraftigt rött, gärna på Zinfandel, innan dess var det sydafrikanskt och innan dess stod det Rioja på vinflaskan vi köpte hem.

Sedan tog italienarna över – fullständigt. Det började med viner på Primitivo från södra delen, Sicilien la sig i med blandningar på lokala och internationella druvsorter. Sedan tog amarone kommandot, så pass att man skakade på huvudet i regionen Veneto, där vinet har sitt ursprung. De kunde inte förstå hur mycket amarone vi fick i oss.

Rött, rött, rött…

Efter det, idag, är det viner från Piemonte, gärna Barolo (om vi har råd och tålamod att lagra vinerna en generation), hellre kanske Langhe, samma druva, Nebbiolo, men viner vi kan dricka under vår livstid. Och så lite vin på den röda druvan Barbera.

Stopp!

Vi glömmer en sak: det italienska bubblet. För visst har det röda vinet alltid stått i fokus när det kommer till trender. Men om vi backar bandet något decennium såg vi en uppstickare från norra Italien, nämligen prosecco. En succé inte bara i Sverige utan över hela världen.

Och det var – faktiskt – genom prosecco vi lärde känna allt annat bubbelvin från Italien.

För det finns några varianter.

Prosecco

Tillverkas främst i Veneto på druvan Glera och ger lättsamma viner med liten fruktsötma.

Franciacorta

Kommer från norra regionen Lombardiet där huvuddruvorna är Chardonnay och Piemonte. 

Asti Spumante

Sött vitt dessertbubbel på druvan Moscato som kommer från den nordliga regionen Piemonte.

Lambrusco

Rött bubbelvin, från torrt till sött, från den i Sverige ganska okända vinregionen Emilia-Romagna.

Pignoletto

Fantastiskt frivolt vitt vin med mjukare bubblor från druvan Greco, även detta från Emilia-Romagna.

Spumante

Samlingsnamn på bubbel men också ett eget vin där man kan plocka druvor från olika håll i landet.

Det finns med andra ord stor chans att man hittar rätt, att man lyckas knipa den där favoriten, dessutom brukar vinerna ha en hög prisvärdhet. Och att servera en spumante till lite italienskt kallskuret… 

Och så presenterades en världsnyhet i slutet på förra året: Prosecco rosé, rosa vin med bubblor från Italien på druvorna Glera och Pinot Noir… Jo, man tackar. Sverige har varit lite av en testmarknad, ännu säljs inte vinet i Italien, och det har från start varit en succé.

Som fortsätter.

Alta Langa

Till sist har vi ett riktigt kvalitetsorienterat bubbelvin som ofta hamnat i skymundan. Märkligt, i synnerhet då vinet kommer från världens just nu hetaste vinregion, Piemonte.

Tillverkat på traditionellmetod på druvorna Chardonnay och Pinot Noir men där andra druvor kan förekomma i mycket liten utsträckning. Gott? Kan vara Italiens bästa bubbel.

Fortsättning följer.


Vinliv tipsar!

Rotari Rosé, 2017

Nr 7701 129:-

Mycket trevligt och lättdrucket rosébubbel från en av Italiens bubbelgiganter. Här hittar vi både härlig frukt, inslag av röda bär, mandarin, stenfrukter och liten brödig ton i mycket balanserad stil
Perfekt till buffén eller som välkomstskål.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.