Underbara överlägsna oöverträffade sherry

Världens bästa matvin? Absolut. En riktigt bra sherry, helst fino eller palo cortado, kan egentligen bara jämföras med en riktigt bra champagne. Allt annat hamnar på efterkälken. Men vad är det som gör vinet så överträffat? Jo, möjligheterna att kombinera med mat, inte minst midsommarens mat. Kolla in Vinlivs fem bästa midsommartips!

Barbadillo Obispo Gascon Palo Cortado 15 years, Nr 94283, 229:-, 37,5 cl

Oj! Underbart nyanserad, tydlig ursprungsprägel med frisk smak med inslag av torkad exotisk frukt, muscovadosocker, fikon, zest, karamelliserat socker, nötter, kakao och en lite fatig vaniljsötma.

Passar perfekt till en grillad havsfisk som serveras med rostade rotfrukter som man toppar med citron och sedan strör över hackad mandel.

Bodegas Poniente Fino, Nr 92754, 349 kr (OBS! Finns några flaskor kvar)

Tydlig sälta i vinet som har fått sitt namn från Atlantvinden från sydost. Här handlar det om ett mycket raffinerat vin med en finos alla komplexa ingredienser.

Servera till ugnsbakad lax med inlagd paprika, inlagd kronärtskocka och fetaost.

La Guita Manzanilla, Nr 8201, 69:-, 37,5 cl

Här trängs jäst, citrus, gröna äpplen, blommiga toner och mineralsälta om utrymmet i en absolut lika drickvänlig som lagringsbar(!) manzanilla, alltså en fino från kuststaden Sanlúcar de Barrameda.

Inmundigas till grillade havskräftor som serveras med citron och flingsalt samt en egengjord aioli.

Tio Pepe Fino En Rama, Nr 92450, 165:-

Färskvin, alltså ett vin som buteljeras utan att det filtreras, detta för att vinet ska fortsätta leva och få mer karaktär. Går alltså att lagra ytterligare en fem, sex år. Minst. Tydlig sälta, jäst, gula och gröna äpplen, smakintensiv, kryddig. Notera att vinet dessutom är veganskt.

Perfekt till poke bowl på fisk, skaldjur, massor av härliga grönsaker och asiatiska kryddor (hoisinsås, umami, ingefära).

Caberrubia Fino Carrascal, Nr 94344, 251:-

Inslag av torkad frukt, vita russin, tydligt ursprung i modernt orienterad stil, inslag av jäst, mognadstoner, fat, nötter, örter, zest, citron, saltmineral karaktär och lång eftersmak.

Perfekt till en pasta med skaldjur och där man adderar någon deciliter av samma vin i såsen.

Bubblare!

Byt ut sillens midsommarnubbe mot en fino. Här möts sältan i vinet och fisken, eldigheten i finon mot sillens fetma och den koncentrerade fruktigheten i vinet harmonierar med den lätt sötaktiga tonen i fisken. Världsklass!

Våga!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.