5 bästa viner till mamma på mors dag (och hela sommaren)

Visst ska vi fira mamma nu på söndag den 28 maj. Men vi tjuvstartar firandet redan nu och tipsar om fem riktigt bra viner på Systembolaget som skulle kunna vara specialtillverkade till mamma. Och så tipsar vi om mat till.

5. Seghesio Sonoma Zinfandel, 2020 (FS)

Nr 22562 • 245:-

Jättehärligt rött vin från Kalifornien och ett av de stora husen, Seghesio. Här har vi massiv fruktkaraktär, inslag av kakao, plommon, blåbär, liten fatsötma, mint, viss strävhet, bra kropp och en relativt lång eftersmak i mustigt fruktig stil.

Perfekt till mors dags-söndagens härliga lammstek som serveras med egengjord potatisgratäng med färskriven tryffel.

4. Dulcét Méthode Traditionelle, 2018 (FS)

Nr 93578 • 189:-

Nyskapande bubbel från Nya Zeeland på toppdruvorna Chardonnay och Pinot Noir. Här hittar vi massor av skön syra, fräschör, exotiska frukter, gula plommon, lite mandarin, brioche, ljus choklad, blommor, citron och en liten örtig ton i avslut.

Perfekt som aperitif eller till smakrika och syrliga pintxos på skaldjur, fisk och lufttorkad, spansk skinka. Det gillar mamma.

3. Chablis Sainte Claire J M Brocard, 2022 (FS)

Nr 5565 • 189:-

Druvan Chardonnay i sitt esse, det blir lätt så när huset Brocard står bakom etiketten. Snyggt producerat i klassisk ursprungsstil, inslag av mineraler, citron, gröna äpplen, torkade örter, vit persika i fint samman satt stil.

Bjud mami på en riktigt klassisk fiskrätt, torsk i ugn med beurre blanc och rostade primörer. Droppa lite citron på hela härligheten.

2. Burger Wine 2019 (BS)

Nr 56045 • 89:-

Klart morsan ska ha ett riktigt burgarvin när hon får feeling. Här har vi ett kul vin från Spanien där vi hittar fat, björnbär, kakao, röda bär, skogsbär, kryddiga inslag, mjuk strävhet, relativt fylligt och lång eftersmak med liten vaniljsötma.

En klassisk burgare, helst på lamm, som serveras med klassiska tillbehör, gärna frittes på sötpotatis och egenslungad bea.

1. Skepparps Grand Prix Mousserande Rosé, 2021 (TS)

Nr 92147 • 295:-

Överraska med ett rosa bubbel, men inte vilket som helst, utan ett från Sverige, Skåne, Skepparps. Kul mousserande på druvorna Rondo och Cabernet Cortis där vi hittar röda bär, fräschör, mandel, blodapelsin, mandarin och brioche i fin balans.

Kavla upp ärmarna och bjussa på halstrad tonfisk som serveras med en asiatiskinspirerad sallad med örtiga och lite småsöta inslag.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.