Alla pratar Lambrusco – men vad är det egentligen?

Från att ha varit sött, närmast odrickbart har vinet kommit att bli närmast kultförklarat. Det handlar om Lambrusco, rött bubbelvin från Italiens region Emilia-Romagna. Ligga bra att lägga detta på minnet. För nu kommer det. Och det kommer stort.

Vår vurm för bubbel har inget slut. Och adderar vi dessutom Italien på det, vet vi att succén är ett faktum. Men det intressant är att vi kan ställa om, vi kan lära nytt, vi är nyfikna. För ta vinet lambrusco, som sedan tidernas begynnelse på den svenska marknaden (läs Systembolaget) alltid varit sött, så ser vi att allt kan omkullkastas.

Det är egentligen ganska enkelt. I Italien, där vinet tillverkas, är majoriteten av vinet torrt och de främsta vinerna hittar vi på stjärnkrogar runt om i landet. Fullständigt otänkbart i Sverige där många associerar vinet till första fyllan – på den tiden det begav sig.

Gränslöst intresse för Lambrusco

Men nu ställer vi alltså om siktet. Den torra, underbara varianten har blivit så populär bland vinaficionados att det inte tycks finnas några gränser. Och det är på tiden. Vi kanske har, i gott sällskap med retsina, ett av världens mest missförstådda viner att göra. Även Systembolaget satsar stort på lambruscon och utbudet är större än någonsin. Och bättre! Fast nästan samtliga gömmer sig i beställningssortimentet.

Men vad är då lambrusco? Jo, ett vin från Italiens matbod, Emilia-Romagna, och tillverkat på en druva med samma namn. Det kan komma som vitt, rosé eller rött och vara allt från knastertorrt till sött. 

Frivolt för varma sommardagar

Nu är vinet inte ett bubbelvin, trycket är får lågt. Man brukar hellre prata spritsigt, eller frizzante i Italien. Det ger vinerna en friskare karaktär, en liten frivol känsla och som får oss att associera till varma, soliga dagar vid den italienska östkusten…

Det finns framför allt några varianter som sticker ut och som visar att lambrusco inte bara är ett vin, utan kan vara flera:

Lambrusco Salamino – aromatiska, lite fylligare, lite mer färgintensiva.

Lambrusco di Sorbara – mild färg, både rosé och röda viner.

Lambrusco Grasparossa – viner med liten intressant sträv karaktär.

Lambrusco Maestri – ger de kanske mjukaste rödvinerna.

Vin i olika stilar

Vinet kan alltså komma som torrt (secco), halvtorrt (amabilel) eller sött (dolce) och tillverkas i flera regioner, däribland Modena Lambrusco och Lambrusco Mantovano utöver de fyra ovan nämnda.

För att få fram bubblorna i en lambrusco kan vinet jäsa en andra gång på flaska eller så får det tankjäsa, men i båda fallen bara partiellt. Det är alltså inte fråga om ett mousserande vin likt det som tillverkas på den traditionella metoden och ger mer bubblor och högre tryck. Vissa producenter låter vnet jäsa direkt på flaska, lite som den populära pet nat-stilen.

Bästa serveringstemperatur

Servera lambruscon kylskåpskall. Det ger vinet en mer utpräglad fräschör och fruktig karaktär. Läskande, gott och aptitretande.

Bästa glas

Servera lambruscon i ett klassiskt vitvinsglas eller ett mindre rödvinsglas. Det behåller spritsigheten bättre samtidigt som den aromatiska karaktären får blomma ut.

Bästa mat

Servera lambruscon till italiensk anti pasti, en pasta bolognese eller till grillad fisk med rostade rotfrukter och lite färskriven parmesan på topp. Det är ett mångsidigt vin.


Vinliv tipsar!

Lambrusco Fondatore, 2021, nr 91140, 138 kr

Vinet har en fin spritisg karaktär, elegant med inslag av smultron, röda bär, liten körsbärston, kryddor, massor av fräschör, medellång eftersmak i bärig, balanserat stil.

Perfekt till en pasta bolognese med lite mildare ton och örtiga inslag eller kalv med färskriven paremsan och lite citron på. Servera vinet kylskåpskallt i klassiska rödvinsglas.

Ca’ Vedole Lambrusco di Sorbara, 2021, Nr 2339, 159 kr

Härligt bärigt i lättsam stil, karaktär av citrus, apelsin, röda bär, jordgubbar, hallon, stenfrukter med rejäl fräschör och snyggt pärlande med medellång, läskande eftersmak.

Perfekt till en ugnsbakad torsk som serveras med rostade morötter och en örtig sås och lite knaperstekt bacon på. Eller som en riktigt fräsch aperitivo.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.