Så beställer du vin på krogen

Det känns lite som en utopi, men nu sitter vi där på krogen. Just det, det var det där med att beställa vin, något många upplever som närmast förnedrande. Men så ska det inte vara, tvärtom. Vinliv tipsar om hur du beställer på bästa sätt.

Levande ljus, angenämt sällskap, ett lågt sorl hörs, lite porslinsskrammel från köket. Det är fredag kväll, du är ute på krogen. Äntligen! vill du utbrista. Det var ju ett tag sedan. Och som du längtat. Du har slagit upp menyn, valt en pasta med tryffel eller kanske kalvlever Anglais, ditt sällskap en grillad hälleflundra med kokt potatis och beurre blanc. Då kommer du på: Vinet!

Du måste beställa vin. På en gång känner du hur du börjar svettas, flacka med blicken, pulsen går upp en smula…

Hellre en stor stark

Att beställa vin på krogen är inte alltid lätt. Många våndas, tycker att situationen är obehaglig, rent utav kränkande, så pass att en del faktiskt väljer bort krogen. Eller närmast viskar ”en stor stark” bara för att komma undan.

Men behöver det vara så? Naturligtvis inte. Det ska vara minst lika kul att beställa vin som att kika i menyn och låta det vattnas i munnen. Men hur göra? Vinliv tipsar om hur du kan få vinbeställningen att bli mer ett äventyr än en ångestladdad upplevelse.

Tumregler för hur du beställer vin

  1. För den defensiva:  Vitt till fisk, rött till kött och rosé till allt däremellan. En gammal devis som fortfarande fungerar, även om den inte alltid är spännande. Men ta då ett vin du känner igen, som du vet är gott. Du betalar ju trots allt en hel del för vinet på krogen.
  2. För den konservativa: Som ovan men när det kommer till rött är det Bourgogne som gäller för lättare kötträtter, Bordeaux för kraftigare mat och Riesling-viner från Tyskland till fisk. Middagen avslutas bäst med ett portvin till några smakintensiva ostar.
  3. För hipstern: naturvin, naturvin, naturvin. Det spelar ingen roll om det är vegansk mat, vegetarisk, hamburgare på högrev eller grillad pulpo på tallriken, naturvin är helt enkelt grejen. Och det spelar inte så stor roll om det är vitt eller rött i glaset. Det mesta smakar ändå likadant.
  4. För romantikern: Champagne innan maten och till förrätten, det går alltid hem. Och sedan en sval rioja i klassisk stil, gärna med nät kring flaskan. Vinet är så mjukt och lättdrucket(!) och ändå fullt med karaktär att det klarar kött som fisk, vegetariskt och även utan ackompanjemang av mat.
  5. För den äventyrliga: Gör tvärt om. Ta den kulinariska jantelagen, vitt till fisk etc, och vänd på steken. Det kan bli riktigt bra och du kanske till och med upptäcker att vitt funkar riktigt bra till kalv och rött till stekt fisk (för det gör det!). Här gäller bara att vara övertygande så att personal och sällskap inte tror att du har en skruv lös.
  6. För den smarta: Låt servitören föreslå vin, är det någon som har koll på kombinationer är det ju hen. Se till att ta vin på glas (man vet ju aldrig) och låt dig överraskas. Du slipper ansvar om det blir tokfel, om det däremot blir bra är det din förtjänst som kom på den kloka idén. Det enda du behöver tänka på är att se till att hen inte väljer de dyraste vinerna. Men de finns normalt aldrig på glas ändå. 
  7. För proffset: Här gäller ju personliga preferenser, att man har koll på vinlistan (som är obligatorisk att bläddra igenom). Sedan spelar det inte så stor roll vad du väljer. Men det allra viktigaste är att när du ska smaka av vinet, räcker det med att du doftar på det. En blinkning till servitören att vinet är ok och du är hemma.

Frågan är: Vem är du?

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.