Veganvänligt vin allt mer efterfrågat

Idag har trenden vänt. Veganvänliga viner vinner terräng nu när fler vinkonsumenter blir allt mer medvetna om vad de får i sig. Men vad är veganvänligt vin – egentligen? Vinliv reder ut begreppet veganskt vin.

Visst är det fortfarande ett kontroversiellt begrepp, veganvänligt. Många blir skrämda av det och tror att det är lite hokus pokus, ungefär som med ekologiskt vin för tio, femton år sedan. Andra reagerar instinktivt och tycker att vin och hållbarhet är alldeles för politiskt korrekt.

Samtidigt ser vi hur trenden blir allt större. Och fler än veganer blir intresserade av veganskt vin. Mest för att förstå hur vinindustrin fungerar. När allt fler blir veganer eller vegetarianer, är det också viktigt att dessa erbjuds viner enligt samma filosofi. Inte minst med tanke på att vi konsumerar mer vin än någonsin i Sverige

Veganvänligt vin – vad är skillnaden?

Det finns de som hävdar att veganvänligt vin är bluff, att det är en kommersiell tvist för att sälja vin. Andra är helt frågande till begreppet. Varför? Jo, allt vin är väl tillverkat på druvor, alltså redan i sig en produkt från växtriket? Då borde allt vin vara veganvänligt, eller veganskt. Eller? 

Dessvärre är det aldrig så enkelt. Får många viner innehåller betydligt mer än jäst druvmust.

Berednings- eller processhjälpmedel?

Nej, det handlar inte om att man kryddar upp sitt vin med lite blåbärsessens eller aromatiska kryddor. Detta är fullständigt förbjudet i en relativt hårt reglerad industri. Bara relativt dock, eftersom vinindustrin har lyckats med konststycket att inte tvingas deklarera sitt innehåll. Inte ens socker behöver deklareras.

Det finns alltså en viss flexibilitet och många talar idag om flera beredningsmedel eller processhjälpmedel. Det är ämnen som tillåts användas men som försvinner i slutprodukten.

Fara för allergiker – men inte veganvin

Det kan finnas spårämnen kvar i vissa viner. Ofta i mycket, mycket små mängder, men samtidigt tillräckligt stora för att allergiker kan reagera. Därför infördes en regel om att de viner som innehåller sulfiter där mängden överskrider 10 milligram per liter vin måste ha infomration om detta på flaskans etikett. 

Sedan snart tio år ska vinproducenterna också märka ut om vinet även innehåller allergenerna ägg- och mjölkprotein som klarningsmedel.

Men visst finns ämnen som vinmakarna kan använda och som är comme il faut. Så kallat önologiskt tannin, alltså ett ämne som ger strävhet i vinet och stabilitet, och vinsyra, som ger vinet fräschör, är bara några exempel på dessa ämnen.

Men veganskt vin – vad är det egentligen?

Jo, det handlar om att när man ska filtrera sitt vin, eller klarna det, alltså se till att det inte ligger kvar en massa fällning i det, så kan man använda animaliska produkter, alltså biprodukter från djurindustrin. Vad som sker är att det under vinets jäsning bildas proteiner som gör att vinet blir grumsigt. Ibland kan det uppstå så kallade slöjor i det, proteinslöjor. Detta vill man få bort och då kan man använda en rad ämnen: kasein som är en proteinkälla från mjölk, husbloss som man utvinner av fiskars simblåsor eller kitosan som man får av räk- eller krabbskal eller äggvita. 

Tidigare använde man till och med blodplättar, som faktiskt har samma bindande funktion, men det är idag förbjudet inom EU.

Knappast någon önskelista för en vegan

Nej, detta är inte direkt en önskelista för en som är vegan. Men det finns alternativ för vinproducenterna och det är nu det veganvänliga kommer in i leken.

Ett finmaskigt filter som gör det enkelt att filtrera bort proteinet med, är ett alternativ. Detta blir också allt vanligare. Även leran bentonit och ärtprotein går att använda där det förstnämnda är tämligen vanligt.

Regler för veganskt vin

Nu finns emellertid ingen övergripande officiell certifiering kring vad som är veganskt eller inte. Men det diskuteras och det är väl snarare en tidsfråga när den implementeras än om. Det finns visserligen flera organisationer som satt upp regler, även om de skiljer sig åt. Så det är lite snurrigt i skrivande stund.

Tills vidare får vi lita på att producenterna skriver ut att det är vin tillverkat utan att animaliska produkter ska ha använts. För det är så vi kan tillskansa oss information, att läsa på etiketten eller på produktblad. Eller på Systembolagets hemsida där man nu kan söka på veganvänliga viner.

Veganvänligt vin – är det årtiondets bluff?

Men det finns samtidigt massor av vin som kan klassas som veganvänligt, men där producenten inte informerar om detta. Anledningen till detta kan vara att man tror att begreppet skrämmer bort presumtiva konsumenter, när det egentligen borde vara tvärtom.

Nu finns det skeptiker. Och de kommer gärna från vinindustrin. Och som menar att det är omöjligt att tillverka vin enligt vegan-filosofin.

Hjälp, småkryp i vinet!

Det finns nämligen en massa småkryp överallt när det ska produceras ett vin, allt från insekter i vingården till smådjur i ett vineri, i ståltankarna, i faten, i rören. Småkryp som spindlar, skalbaggar som hamnar i vinet under tillverkningen. Men det är inget man som konsument ska behöva oroa sig för då de filtreras bort innan buteljering.

Därför har man nu ändrat definitionen en smula, modifierat den. Veganvänligt vin är när man aktivt inte använder sig av animaliska produkter i vintillverkningsprocessen.

Veganskt vin på Systembolaget

Från att helt ha förbisetts av det statliga monopolet ser vi idag en tydlig kursändring. Det räcker med att skriva in ordet vegan i sökrutan på Systembolagets hemsida, så dyker en rad producenter upp, över 700 fördelat på vin, sprit, öl, cider, ja till och med alkoholfritt.

Idag finns över 500 veganklassade viner på Systembolaget. 213 röda viner, 188 är vitt, 78 bubbel och 36 rosé.

Vegansk champagne däremot en bristvara

Med andra ord, massor av vegenska viner, i alla kulörer, stilla som bubbel. Men det finns en kategori som tycks ligga hopplöst efter, överraskande nog, med tanke på vilken osviklig känsla områdets vinmyndigheter har för marknaden: Champagne.

Här hittar vi faktiskt bara tre ynka viner och två av dem ligger på monopolets beställningssortiment. Hm… det kan ju knappast vara så illa att det inte finns fler producenter som gör vegansk champagne.

Veganska viner i matlagning

För nu när processen med klarning i vinet har fått sådan uppmärksamhet och allt fler tycks lära sig vinifiering, är det av största vikt att alla veganer som dricker vin ska få välja mellan ett stort utbud, även när det kommer till matlagning.

Samma regler gäller här: ju godare vin, desto godare mat.

Och vegansäkert.

Bra video om veganviner:

De vanligaste tillsatserna i vin
Sulfit

Sulfit finns även naturligt i vin och hindrar oxidation och tillväxt av bakterier. 

Socker

Socker används ibland innan jäsning för att öka alkoholhalten i vinet. Det är ju socker som omvandlas med hjälp av jäst till alkohol.

Vinsyra

Om vinet saknar nödvändig fräschör för balansens skull, kan man använda vinsyra. Görs i varmare länder.

Druvmustkoncentrat

Ämnet används för att göra vinet mer smakintensivt. Används under produktionsprocessen för att öka alkoholhalten i vinet.


Vinliv tipsar!

Fresco di Masi Rosso

Rödbärigt rött vin, rättfram med inslag av körsbär, lingon, kryddor, lite salvia med medellång eftersmak och i lättdrucken, charmig stil.

nr. 50748 • 119 kr

Fresco di Masi Bianco

Ungdomligt charmigt vitt vin, fräscht med inslag av gula äpplen, päron, stenfrukter i balanserad, lättdrucken, mycket somrig stil.

nr. 50751 • 115 kr

Nästa artikel
Vad är korkdefekt?
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.