Här slår vi USA på fingrarna så det ryker

Lilla Sverige mot giganten i väster. Det brukar sluta på ett enda sätt. Men den här gången är det vi i Sverige som går som segrare. Överlägset dessutom. 

USA har kommit att dominera vinsidan det senaste decenniet. I alla fall när det gäller fine wine-segmentet och visst är USA idag världens största marknad för vin. Här konsumeras både klassviner från Bordeaux, Bourgogne, Italien och ett eller annat tyskt vin. 

Och så har vi den inhemska produktionen. Som gått från bulk till kult, från volym till finess. I många fall. Fortfarande kommer visserligen nära döden-upplevelser även från USA, men de är avsevärt färre än någonsin.

Sverige överlägsen segrare

Men de är inte bäst på allt. Och jämför vi med lilla Sverige, 11 miljoner invånare mot USA:s 330 miljoner slår vi de högljudda amerikanarna på fingrarna i en gren. Rejält! Nämligen vinkonsumtion per person och år.

I USA konsumeras det omkring 11 liter vin per person och år. Samtidigt som det i Sverige dricks över 30 liter. Här har vi dessutom den goda smaken att dricka vin från ett 50-tal länder, även om de tre klassikerna Italien, Frankrike och Spanien alltjämt dominerat.

Båda unga vinnationer

Annars finns det faktiskt likheter mellan den amerikanska vinmarknaden och svenska, nämligen att båda länderna är mycket unga vindrickarnationer. Vin blev stort i USA först på 1980- och 1990-talet. Så även i Sverige. 

Först i slutet på 1970-talet började vi dricka mer vin än sprit i volym. Och då handlade det om en handfull liter.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.