5 fyndviner utanför kartan

Visst finns det vin utanför de klassiska vinländerna. Viner som överraskar både med kvalitet och egensinne. Vinliv har rest jorden runt och vaskat fram bästa vinerna utanför det självklara och hittat riktiga fyndviner. Men kom ihåg – utanför kartan.

Den svenska vinkonsumenten har ett enormt tydligt fokus. Det är Italien, Frankrike och Spanien som gäller. 

Nästan 55 procent av allt vin som inhandlas på Systembolaget kommer från dessa tre länder där Italien dominerar stort. Var fjärde flaska vi inhandlar kommer från apenninska halvön och pratar vi bara rött blir det ännu större dominans.

Samtidigt erbjuder vårt svenska monopol vin från närmare 55 andra länder än trio i topp. I varierande kvalitet förstås och många viner som inhandlas från mer okända vinländer är i kategorin… billigt och möjligen prisvärt.

Men det finns undantag, massor av undantag som får vinälskaren att känna förtröstan. Viner från udda ursprung på druvor ingen troligen hört talas om men ändå med en härlig ambition.

Vinliv har därför tagit på sig reseledarhatten och presenterar, inte utan stolthet, bästa vinerna utanför den givna vinkartan.

Graševina Kutjevo 2019 – Kroatien

Kroatien har kommit starkt det senaste decenniet och är knappast okänt. Men landet har en enorm potential och de viner vi ser idag är avsevärt bättre än mycket av det som landade på den svenska marknaden för ett tiotal år sedan. 

Här har vi ett spännande vitt vin med frisk smak, karaktär av både honung, stenfrukt, citron och en avslutande blommig ton.

Passar perfekt till klassikern moules frites eller gratinerade havskräftor med citron.

nr 6405 • 79 kr

Exton Park Brut Reserve NV – England

England gör idag mousserande viner av högsta klass. Men så odlar de också mycket Pinot Noir och Chardonnay, druvor vi känner igen från Champagne. Förutsättningarna är närmast optimala i södra delen av landet som nu levererar med eftertryck.

Ett riktigt intressant bubbelvin med massor av mineralisk karaktär och inslag av både tropiska frukter, citrus, mjuka bubblor och härligt frisk ton.

nr 95085 • 369 kr

Château Ksara Blanc de Blancs 2018 – Libanon

Libanon är i vinsammanhang mest känt för Chateau Musar. Men det finns en rad andra spännande vinerier där Château Ksara är en av de allra bästa. Trots stundtals knepiga förutsättningar tillverkas det stora viner i det lilla landet.

Ett härligt vitt vin på en elegant druvblandning där fat, citrus, kryddor, en nötig karaktär trängs om utrymmet och med en balanserad längd.

nr 78085 • 139 kr
(ordervara)

Voskì Zorah 2017 – Armenien

I Armenien har det gjorts vin i 7 000 år. Ändå är vinlandet förhållandevis okänt i många delar av världen, så även i Sverige. Men det börjar bli ändring på det. Vinets vagga? Ja, de själva hävdar att det var här allt hade sin början. 

Här hittar vi massor av örtiga toner, liten rökt karaktär med både citrus, lime, passionsfrukt och krusbärstoner i smakintensiv stil.

nr 95105 • 247 kr 

Arilds Vingård Solaris 2019 – Sverige

Sverige har seglat upp som en riktig joker i vinsammanhang. Tacka svenska vinbönders outtröttlighet för det. Och druvan Solaris som visar sig vara riktigt bra för svenska förhållanden. Nu fattas bara gårdsförsäljning, så har vi en industri att räkna med.

Detta vin har en rejält ungdomlig karaktär med toner av gröna, lite omogna äpplen, citrus, fläder och rabarber i svalodlad stil.

nr 31727 • 148 kr

Nästa artikel
Och vinnarna är…
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.