Lär dig prova vin: Utseende

Se upp med första intrycket. Första intrycket är mycket, men inte allt. Inte i vinprovningen i alla fall. Här gäller att ha koll på vinets alla egenskaper. Men frågan är vad utseendet säger – egentligen.

Titta, dofta, smaka. Så ser det ut när det ska provas vin. Doft och smak är lätt att förstå, men utseendet? Vad har det med det hela att göra?

Jo, det är viktigt. Men kanske inte på det sätt vi tror. 

Utseendet skvallrar ju om vinet är rött, rosé, vitt eller bubbel. Det är en sak, en ganska smal sak kan man tycka. Men alla som provat vin i svart glas vet att det är inte så enkelt som det verkar när man doftar och sedan smakar på det. Ibland tar man fel på färg. Inget konstigt egentligen då vissa viner ligger på gränsen. En mycket fatlagrad chardonnay med påtaglig mognadston kan närma sig ett lätt rött vin eller ett mycket tunt rött vin kan ibland uppfattas som vitt.

Att därför låta vinets utseende styra uppfattningen är ett av de första och största fel man kan göra när man provar vin.

Här styr utseendet vår uppfattning av vinet. Ett lätt rött vin kommer att uppfattas som tunt, ett rött vin med bruna kanter som moget och ett guldgult vin som moget vitt vin. Och det här är det knepiga. Första intrycket är så starkt att vi förleds att tro att vinet också ska dofta och smaka som det ser ut. Men här måsta man ställa om, inte bry sig så mycket om vinets färg. För vinerna behöver inte alls vara som de ser ut att vara.

För det viktiga med utseendet, och här gäller att ha skarp syn, är att se om det har exempelvis vinsten, som små kristaller som lägger sig på botten, eller proteinslöjor, att vinet blir lite grumligt. Eller kanske andra defekter. Då ska det bytas ut.

Utseendets uppgift är snarare att vinet ska se aptitligt ut. Fin färg, inget sediment i botten, attraktivt.

Kom ihåg att vinprovningen alltid är en helhetsuppfattning, en summa av massor av olika upptäckter. Först därefter kan man – kanske – avgöra vad vi har i glaset.

Men underskatta aldrig synintrycken. Det är en viktigt del för helhetsbedömningen av ett vin.

Sedan är det av vikt att kunna tillgodogöra sig vad som står på etiketten. Det är ofta skrivet i pyttesmå bokstäver. Så här gäller att ha hökögon…

Kommentarer är stängda.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.