Därför finns inga bra alkoholfria viner – än

Samtidigt som alkoholfri öl når nya höjder, står dito vin och stampar. Varför? Vinliv går till botten med den stundtals urusla kvaliteten på alkoholfritt vin. Och hoppas…

Hellre än bra. Det är dessvärre den slutsats man kan dra när det kommer till alkoholfritt vin. Fast vin och vin, ett vin måste enligt lagstiftning ha minst sju volymprocent alkohol. Annars blir det druvmust. Förutsatt är det är tillverkat på druvor.

Men det är klart att vi kan kalla det för alkoholfritt vin. För många av dessa viner är faktiskt riktigt vin från början. Vad som sedan sker är att man tar bort alkoholen genom olika tekniker. Den vanligaste är centrifugering. Då separeras nämligen alkoholen och smak. Och aromämnen från vätskan. Eller destillering som fungerar på motsvarande vis.

Först vin, sedan alkoholfritt 

Vad som därefter sker är att man kan avlägsna alkoholen och föra tillbaka smak- och doftämnen till vätskan och därigenom få något som liknar vin. Men det blir – tyvärr – aldrig bättre än att det i bästa fall påminner om ett vin.

Dessutom är ju processen mycket kostsam. Först göra ett vin och sedan ta bort de goda i det. Klart priset på en flaska alkoholfritt blir dyrt. Och aldrig prisvärt sett till själva dryckesupplevelsen.

Ölindustrin fixar alkoholfritt

Samtidigt som ölindustrin har knäckt koden, står vinindustrin och stampar. Men det är klart, i ett öl finns humle och det är humlen som ger mycket av ölets smak. I vinet finns druvor och hur kul är det att dricka druvmust till en lammgryta? Nej, tänkte väl det.

Det sägs ju också, i takt med att fler och fler letar efter spännande alkoholfria alternativ, att den som verkligen lyckas producera ett riktigt gott alkoholfritt vin, kommer att gräva guld. Så det satsas enorma belopp på att få fram ett alkoholfritt alternativ.

Nordens ledande vinkemist förklarar

Men det finns en ganska enkel förklaring till varför vinindustrin står och stampar. Det menar i alla fall Dick Samuelsson, vinkemist med decennier bakom sig på Vin och Sprit och numera rektor på Vinkällan Dryckesutbildningar.

– Det är tämligen enkelt: Det är alkoholen som ger smaken.

Alkoholens stora förtjänst är alltså att den bär upp smakerna och utan den, blir ett alkoholfritt vin inte annat än en mycket dyr druvmust. I bästa fall.

Alkoholfritt vin inget bra alternativ

Problemet med druvmusten är att den gärna är väldigt söt och därmed inget direkt alternativ till vin.

– Det finns i dagsläget inga riktigt bra metoder för att tillverka ett alkoholfritt vin. Det är också en kostsam och mycket kemiskt komplicerad process att få bort alkohol.

Men vinindustrin vet vilken guldgruva detta skulle kunna bli och ämnar inte lägga ner sina ansträngningar. Som konsument behöver man alltså inte ge upp hoppet om ett vettigt alkoholfritt vinalternativ. 

Drick hellre vatten än alkoholfritt vin

Men hur göra om man vill ha något som liknar vin redan nu till just den där härliga middagen som är så mycket godare om man kan ta sig ett glas vin till.

– Drick hellre ramlösa, förklarar Dick Samuelsson. Då lurar du dig inte att tro att det ska smaka vin.

Alkoholfritt vin på Systembolaget

Nu finns det en hel del alkoholfritt vin på Systembolaget, närmare 40 olika fördelat på fyra röda, åtta vita, 21 mousserande och fem roséviner. Vi ser också en större efterfrågan bland konsumenter både när det gäller vin och övriga alkoholfria drycker. 

Under 2019 inhandlades det närmare 4 miljoner liter alkoholfri dryck på monopolet, en ökning med 4,2 procent mot 2018. Och trenden är tydlig. Men det har samtidigt att göra med att Systembolaget utökar sitt sortiment.

Alkoholfritt alternativ till vin

Det finns en rad spännande alternativ till det alkoholfria vinet. Det kan röra sig om öl, en produkt som kommer avsevärt närmare originalet än mycket av det alkoholfria vin som finns på marknaden. Men även cider, glögg, smaksatta drycker och must finns tillgängligt, där musten sticker ut med både kvalitet och volym. 

Däremot har vi ett problem med även denna typ av alkoholfri dryck: den är oftast mycket söt och kritik finns mot att drycken knappast lämpar sig som matdryck och allra minst som alternativ till vin

Bästa alkoholfria vin under 60 kronor

Vinliv tipsar om det bästa alkoholfria bubblet

Tre bästa drinkarna på alkoholfritt vin

Alkoholfri drink Bellini Zero

Bellini Zero

Ingredienser till 4 drinkar

6 vita persikor 

1 flaska kylskåpskallt alkoholfritt mousserande vin

Gör så här

Skala och mixa persikorna. 
Häll moset i fyra höga champagneglas. 
Fyll upp med mousserande vin.
Rör om och servera genast. 

Alkoholfri drink Kir Royal Non Alcoholic

Kir Royal Non Alcoholic

Ingredienser till 4 drinkar

12 cl koncentrerad svartvinbärssaft

1 flaska kylskåpskallt alkoholfritt mousserande vin 

Frysta blåbär till garnering

Gör så här

Häll svartvinbärssaften i fyra champagneglas.
Fyll upp resten av glaset med mousserande vin.
Lägg i några frysta blåbär.
Servera genast.

Alkoholfri drink Strawberry bubbles 0,0

Strawberry bubbles 0,0

Ingredienser till 4 drinkar

10 jordgubbar

5 matskedar socker

1 flaska kylskåpskallt alkoholfritt mousserande vin

Jordgubbssorbet

Gör så här

Blanda jordgubbar och socker i en mixer.
Häll försiktigt ner det alkoholfria bubbelvinet i fyra glas.
Häll över jordgubbsmixen jämnt fördelat i respektive glas.
Rör om försiktigt.
Lägg en kula av jordgubbssorbeten i varje glas.
Toppa med lite alkoholfritt bubbel.
Servera genast.

1 svar på ”Därför finns inga bra alkoholfria viner – än”

Kommentarer är stängda.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.