Lär dig prova vin

Att prova vin är egentligen ganska lätt. Rent tekniskt. Men att svara på varför man ska prova vin är svårare. Varför provar du vin?

Nu inleder vi en artikelserie om konsten att prova vin. Vi kommer i flera olika avsnitt titta på vad som är det viktiga när man provar vin, hur det rent praktiskt går till och tipsa om roliga provningar. Men den inledande frågan vi ställer kanske också är den svåraste att besvara:

Varför provar du vin?

Svaret på frågan varierar ju enormt, visar det sig. Några provar för att det är kul, mer en social grej. Andra provar för att lära sig mer om länder, druvor, vindistrikt eller kanske olikheter när det kommer till olika producenter i samma område. Sedan finns det ju de som provar vin för att lära sig att kombinera vin till mat. Eller de som bara vill hitta prisvärda viner, viner de gillar.

Det finns en mångfald anledningar.


Många provar av flera, både för att det är kul och för att lära sig. Exempelvis.


Det finns samtidigt en psykologi i vinprovningen. Några kanske blir stressade och tänker: 

– Hjälp! Tänk om jag säger fel. Tänk om jag säger att vinet smakar blåbär…

Men den eventuella skräcken ska vi försöka jobba bort. Ofta är ju våra doft- och smakupplevelser högst personliga och vi har alla olika referenser. En gång sa jag vid en provning jag höll att ett vins doft påminde om choklad. Då reste sig en kvinna upp och sa:

– Aldrig i livet! Jag har jobbat med choklad i 40 år och jag känner ingenting av choklad.

Vem hade rätt? Båda, både hon och jag. Jag pratade om en förnimmelse, hur jag upplever choklad (liksom väldigt många andra som provade samma vin). Hon pratade snarare om att hennes upplevelse av choklad var mycket starkare, mer specifik. Poängen här är att hitta gemensamma upplevelser, något vi längre fram gjorde efter en kortare diskussion om vinets karaktär.

Att prova vin handlar alltså lika mycket om att tala om vin, kommunicera kring det. Helt öppet och nyfiket snarare än att använda språket som makt.

Då först blir det givande.

Nästa gång tar vi upp vinets utseende.

Håll utkik!Vinliv tipsar!

San Merlo Barbera

Riktigt härligt rött vin på druvan Barbera som odlas i Piemonte i norra Italien, folkets druva som de själva hävdar. Vi andra menar lättdrucket, gott!

Rött mycket balanserat vin med inslag av både röda bär, blåbär, liten elegant sötaktig, fruktig ton med medellång eftersmak och med massor av härlig fräschör.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till stekt kyckling i gräddig sås och med lite asiatisk kryddning. Serveras med potatismos och smörstekta haricots verts. 

Nr 50627 : 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.