Äntligen händer det! Många inser att det höga, smala champagneglaset är värdelöst. Åtminstone för upplevelsen av finbubbel. Men det finns ett glas som är lika illa. Snyggt, men katastrof att dricka ur. Kategoriskt? Indeed!
Champagneglaset coupe, med sin breda och grunda form, har en fascinerande och mytomspunnen historia. Glaset, som ofta förknippas med glamour och festligheter från förra seklets första hälft, har blivit en ikon inom champagnekulturen.
Men! Coupen är tyvärr riktigt usel att dricka skumpa ur. Åtminstone om man vill uppleva vinets magi.
Felaktig bröst-myt
Coupeglasets historia tros ha sitt ursprung i 1600-talets Frankrike. En populär, men felaktig, myt säger att glaset formgavs efter formen på den franska drottningen Marie Antoinettes bröst.
Även om det är en romantisk historia, saknas det belägg för detta påstående. I själva verket dök coupeglaset upp långt tidigare och användes för att servera mousserande vin redan på 1700-talet.
För aristokratin
Det är mer sannolikt att coupeglaset utvecklades som en allmän drickskopp under denna tid, särskilt i hovkretsar och bland aristokratin.
Champagne, som på den tiden inte var lika bubblande som idag, serverades ofta i coupeglas eftersom dess form ansågs elegant och passade de sofistikerade miljöerna där drycken konsumerades.
Art déco-favorit
Coupeglasets popularitet nådde sin höjdpunkt under 1920- och 1930-talet, då det blev en symbol för dekadens och fest. I art déco-eran blev glaset en favorit vid glamorösa tillställningar och cocktailpartyn.
Men glasets breda skål användes inte bara för champagne utan också för cocktails, och det förknippades ofta med kändisar och ikoniska scener från film och litteratur.
Stilistisk charm
Trots sin stilistiska charm har coupeglaset kritiserats för sin funktionalitet när det gäller att servera champagne. Den breda öppningen gör att bubblorna försvinner snabbare, vilket minskar dryckens fräschör och arom.
Idag föredrar många att dricka sitt bubbel ur ett vanligt vitvinsglas eftersom det hjälper till att koncentrera aromerna och bevara kolsyran längre.
Tidlös estetik
Ändå har coupeglaset gjort en comeback på senare år, främst tack vare sin tidlösa estetik och koppling till en svunnen tid av lyx och extravagans. Men inte till champagne.
Glaset används numera ofta i festliga sammanhang och för att servera klassiska cocktails som ”Daiquiri” eller ”Manhattan”.
Eller till desserter. Då är det en helt annan sak.
Vinliv tipsar!

Piper-Heidsieck Brut
Nr 7332 • 499:-
Veritabel champagneklassiker på främst Pinot Noir som blandas med både Chardonnay och Meunier. Vinet har mjuka bubblor, inslag av röda plommon, äpplen, ljus choklad, markerad fräschör med liten fruktsötma och lång eftersmak i balanserad, finstämd stil.
Drick till en amuse på knaperstekt wagy och flingsalt med någon droppe citron på.