Jomen visst är den det, världsbäst. Bouillabaissen är ganska enkel att tillaga, kräver lite tålamod och rätt tajming. Borde inte ställa till det. Det bästa är att man ska jobba med bra råvaror. Sedan löser sig det mest. Här kommer Vinlivs favoritrecept.
Gör så här
Börja med att förbereda saffranspasta. Krossa saffrantrådarna och blanda dem med 1 msk varmt vatten i en liten skål. Låt det dra i några minuter.
Hetta upp olivoljan i en stor gryta över medelhög värme. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och stek dem tills de blir mjuka och genomskinliga.
Lägg i fänkålen, paprikan och de torkade örterna. Rör om och låt dem steka i några minuter tills de börjar mjukna.
Tillsätt de hackade tomaterna och saffranspastan i grytan. Rör om och låt det koka i ca 5 minuter tills såsen tjocknar något.
Häll i vitt vin och låt det koka upp. Låt det sjuda i några minuter tills alkoholen har avdunstat. Tillsätt fiskbuljongen och låt det sjuda på låg värme i 15 minuter för att utveckla smakerna.
Lägg i fiskbitarna och bläckfiskringarna i grytan. Låt dem sjuda i 5 minuter.
Tillsätt räkor och musslor i soppan och låt dem sjuda i ytterligare 5 minuter, eller tills musslorna öppnar sig.
Smaka av soppan med salt och svartpeppar efter behov.
Servera din bouillabaisse varm, garnerad med färsk persilja och serverad med rostat bröd.
Ingredienser 4-6 personer
500 g blandade fiskfiléer (ta gärna havsabborre, hälleflundra och röd snapper), skurna i bitar
250 g bläckfiskringar
250 g räkor, skalade
250 g blåmusslor med skal
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, skuren i tunna strimlor
2 tomater, skalade, urkärnade och hackade
1 tsk saffrantrådar
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad salvia
1 fänkål, tunt skivad
1 l fiskbuljong
2 dl vitt vin
4 msk olivolja
Salt och svartpeppar efter smak
Färsk persilja och rostat surdegsbröd till servering
Vinliv tipsar!
La Genereuse Francine, 2023
Alltid kul med rosévin med tanke på att de bara blir bättre och bättre. Här har vi ett vin som fullkomligt strålar av drickvänlighet med sina mjuka fruktiga toner och inslag av både hallon, jordgubbar och smultron.
Perfekt till grillad tonfisk med aioli och en enkel grönsallad. Eller en fiskgryta.
nr 2394 • 239 kr