Jomen visst är den det, världsbäst. Bouillabaissen är ganska enkel att tillaga, kräver lite tålamod och rätt tajming. Borde inte ställa till det. Det bästa är att man ska jobba med bra råvaror. Sedan löser sig det mest. Här kommer Vinlivs favoritrecept.
Gör så här
Börja med att förbereda saffranspasta. Krossa saffrantrådarna och blanda dem med 1 msk varmt vatten i en liten skål. Låt det dra i några minuter.
Hetta upp olivoljan i en stor gryta över medelhög värme. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och stek dem tills de blir mjuka och genomskinliga.
Lägg i fänkålen, paprikan och de torkade örterna. Rör om och låt dem steka i några minuter tills de börjar mjukna.
Tillsätt de hackade tomaterna och saffranspastan i grytan. Rör om och låt det koka i ca 5 minuter tills såsen tjocknar något.
Häll i vitt vin och låt det koka upp. Låt det sjuda i några minuter tills alkoholen har avdunstat. Tillsätt fiskbuljongen och låt det sjuda på låg värme i 15 minuter för att utveckla smakerna.
Lägg i fiskbitarna och bläckfiskringarna i grytan. Låt dem sjuda i 5 minuter.
Tillsätt räkor och musslor i soppan och låt dem sjuda i ytterligare 5 minuter, eller tills musslorna öppnar sig.
Smaka av soppan med salt och svartpeppar efter behov.
Servera din bouillabaisse varm, garnerad med färsk persilja och serverad med rostat bröd.
Ingredienser 4-6 personer
500 g blandade fiskfiléer (ta gärna havsabborre, hälleflundra och röd snapper), skurna i bitar
250 g bläckfiskringar
250 g räkor, skalade
250 g blåmusslor med skal
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, skuren i tunna strimlor
2 tomater, skalade, urkärnade och hackade
1 tsk saffrantrådar
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad salvia
1 fänkål, tunt skivad
1 l fiskbuljong
2 dl vitt vin
4 msk olivolja
Salt och svartpeppar efter smak
Färsk persilja och rostat surdegsbröd till servering
Vinliv tipsar!
Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher
Mycket druvpräglad Chardonnay från Frankrike. Här hittar vi toner av nötter, gula plommon, gula äpplen, stenfrukter, fräschör, smör, vanilj, liten mineralisk släng med medellång, druvtypisk eftersmak.
Perfekt till tisdagens fiskpinnar eller fredagens hälleflundra.
Nr 7575408 • 249 kr