Cappellini med den godaste tomatsåsen

Inget slår en riktigt god tomatsås! Det låter lätt, men en perfekt tomatsås är riktigt svår att få till. Allt handlar om rätt mängd syra, sälta och sötma. I det här receptet använder vi salt, strösocker och balsamvinäger, men det går att använda andra ingredienser som honung och rödvinsvinäger. 

Den här tomatsåsen blir lika god i gratänger som till pasta. Den går även att krydda med chiliflakes, persilja eller varför inte basilika – såsen är lätt att variera. 

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 msk olivolja
  • 1 dl gul lök, finhackad
  • 2 tsk vitlök, finhackad
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk socker
  • 2 msk balsamvinäger
  • Salt och peppar efter smak
  • 500 g cappellini 
  • Parmesan efter smak, valfritt

Gör så här: 

1. Finhacka lök och vitlök i en tjockbottnad kastrull. Fräs i olivolja på medelvärme. Löken ska bli glansig utan att få färg.

2. Häll på tomaterna och rör om. Koka såsen på låg värme i cirka 60 minuter. Salta och peppra, samt häll i lite socker och balsamvinäger i tomatsåsen. 

3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet och servera med tomatsåsen. Strö gärna över lite nyriven parmesan.

4. Överraska med att servera ett glas rött vin från Italien, gärna från Chianti. Och servera vinet en smula svalt.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.