Bästa inlagda sillen till midsommar

Sill är troligtvis bland det första du tänker på när du hör ordet midsommar. Att servera sill och färskpotatis är dock en relativt ny midsommartradition. Förr i tiden åt svenskarna sill året om och således ville de flesta ha något annat på bordet till högtiderna. 

Filmjölk och lutfisk var länge den mest populära födan på midsommarbordet, och det var faktiskt först i slutet av 50-talet som sillen blev midsommarens mest populära rätt. För de flesta är nubben den självklara följeslagaren till sillen, men du kan knappast dricka brännvin hela kvällen. Med andra ord är det en mycket god idé att köpa ett riktigt bra vin till midsommarfesten.

Apelsinsill – det här behöver du:

  • 400 g inläggningssill
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 0,5 dl finhackad dill
  • 1,5 dl majonnäs
  • En halv apelsin

Så här gör du:

  • Låt filéerna rinna av och skär dem sedan i bitar.
  • Blanda majonnäs, crème fraiche, persilja och dill. 
  • Tillsätt saft och finrivet skal från apelsin.
  • Vänd ner sillen.
  • Låt stå i kylskåp över natten.

Limesill – det här behöver du:

  • 420 g inläggningssill
  • 3 dl vatten
  • 2 – 3 lime
  • 1 rödlök
  • 3 lagerblad
  • 0,5 dl finhackad gräslök
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl 12-procentig ättiksprit

Så här gör du:

  • Koka upp vatten, socker, gräslök, lagerblad och ättika.
  • Finriv limeskal. Lägg ner dem i lagen.
  • Skiva rödlök och lime tunt.
  • Häll av sillen och skär den sedan i bitar.
  • Varva sill, lök och lime i en glasburk.
  • Fyll på med lagen.
  • Sätt på locket och låt burken stå i kylskåp över natten.

Sojasill – det här behöver du:

  • 400 g inläggningssill
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 2 purjolökar
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 0, 2 dl finhackad gräslök

Så här gör du:

  • Skär sillen i bitar.
  • Blanda gräddfil, purjolök, majonnäs, sesamolja och soja.
  • Vänd ner sillen
  • Toppa med gräslök
  • Låt stå i kylskåp i minst ett par timmar.
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.