Pasta Bolognese på högrev med mustigt rött

Paradrätt i Bologna? Knappast, den skapades i Neapel. Men är minst lika god för det och lite sinnebilden för det italienska köket. Enkelt men gudomligt gott. 

Såsen kan med fördel tillagas dagen innan så att smakerna sätter sig ordentligt. För dig som älskar vegetariskt kan du alltid byta ut högreven mot vegetarisk färs. Receptet är lätt lika bra till det. 

Och till det ett glas smakrikt rött. Buon appetito!

Pasta Bolognese på högrev

Ingredienser 4 personer
  • 400 g färs på högrev
  • Olivolja
  • 1 gul lök finhackad
  • 4 vitlöksklyftor finhackade
  • 1 liten bit morot riven
  • 2 dl rött vin
  • 1 burk krossade tomater 
  • 2 msk ketchup
  • 2 buljongtärningar
  • 1 msk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 del persilja, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl parmesanost fint riven
  • 500 gram pasta valfri

Gör så här

Stek färs på högrev på hög värme i olivolja i en gryta tills färsen är genomstekt.

Tillsätt lök, vitlök och morot.

Stek ytterligare någon minut.

Häll i krossade tomater, rött vin och ketchup.

Låt koka upp och lägg i buljongtärning, timjan och oregano, häll ner sojan. Rör om. Låt puttra i ca 30 minuter. 

Smaka av. Späd eventuellt med lite vatten. Salta och peppra vid behov.

Servera rykande varm, strö lite persilja över, med nykokt pasta och riven parmesan.

Och glöm inte vinet, mustigt rött, något svalt i stora härliga glas.


Vinliv tipsar 4 x Enzo Bartoli!

Rött, mustigt med mycket smak, bra balans med markerad fruktighet i mycket drickvänlig stil. Vintypen ska matchas med smakrika rätter, gärna med ost, proteiner, örter för den fina balansens skull.

Enzo Bartoli Solo Enzo

Superexempel på hur bra ett vin under etiketten DOC Piemonte Rosso verkligen kan vara. Här hittar vi härlig frukt, liten örtig ton, fin balans mellan mjuka tanniner och rejäl fräschör, lättare stil och med en stor portion drickvänlighet.

Nr. 74706 • 99 kr

Enzo Bartoli Piemonte, 2022

Riktigt bra exempel på hur bra boxvinerna kan vara i sina bästa stunder. Vinet har en mycket fin balans, toner av örter, röda bär, vanilj, fat, lite sötlakrits, kakao i fint sammansatt stil och med en mjuk, medellång eftersmak.

Nr. 76055 • 299 kr

Enzo Bartoli Dolcetto, 2022

Härlig representant för vad man kan åstadkomma med druvan Barbera i sina bästa stunder. Vinet har fin balans, mycket drickvänlig ton, inslag av blåbär, körsbär, mogna jordgubbar, lite sötlakrits, fat och medellång eftersmak i druvpräglad stil.

Nr. 76513 • 109 kr

Enzo Bartoli Barbera d’Asti Superiore, 2020

Härlig representant för vad man kan åstadkomma med druvan Barbera i sina bästa stunder. Vinet har fin balans, mycket drickvänlig ton, inslag av blåbär, körsbär, mogna jordgubbar, lite sötlakrits, fat och medellång eftersmak i druvpräglad stil.

Nr. 79600 • 149 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.