Paradrätt i Bologna? Knappast, den skapades i Neapel. Men är minst lika god för det och lite sinnebilden för det italienska köket. Enkelt men gudomligt gott.
Såsen kan med fördel tillagas dagen innan så att smakerna sätter sig ordentligt. För dig som älskar vegetariskt kan du alltid byta ut högreven mot vegetarisk färs. Receptet är lätt lika bra till det.
Och till det ett glas smakrikt rött. Buon appetito!
Matcha med:

Villarini Piemonte Barbera William Morris Design Selection, 2023
Härlig Barbera i elegant stil i härlig box i elegant stil. Vinet har en fin fruktdriven karaktär i snygg stil, elegans parat med fin balans, inslag av röda bär, fräsch med tydlig druvkaraktär och medellång eftersmak.
Perfekt till en underbart god kyckling med grädde i ugn.
Pasta Bolognese på högrev
Ingredienser 4 personer
- 400 g färs på högrev
- Olivolja
- 1 gul lök finhackad
- 4 vitlöksklyftor finhackade
- 1 liten bit morot riven
- 2 dl rött vin
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk ketchup
- 2 buljongtärningar
- 1 msk soja
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- 1 del persilja, finhackad
- salt
- svartpeppar
- 2 dl parmesanost fint riven
- 500 gram pasta valfri
Gör så här
Stek färs på högrev på hög värme i olivolja i en gryta tills färsen är genomstekt.
Tillsätt lök, vitlök och morot.
Stek ytterligare någon minut.
Häll i krossade tomater, rött vin och ketchup.
Låt koka upp och lägg i buljongtärning, timjan och oregano, häll ner sojan. Rör om. Låt puttra i ca 30 minuter.
Smaka av. Späd eventuellt med lite vatten. Salta och peppra vid behov.
Servera rykande varm, strö lite persilja över, med nykokt pasta och riven parmesan.
Och glöm inte vinet, mustigt rött, något svalt i stora härliga glas.