Publicerat 22/2 - 2020

Pasta Bolognese på högrev med mustigt rött

Paradrätt i Bologna? Knappast, den skapades i Neapel. Men är minst lika god för det och lite sinnebilden för det italienska köket. Enkelt men gudomligt gott. 

Såsen kan med fördel tillagas dagen innan så att smakerna sätter sig ordentligt. För dig som älskar vegetariskt kan du alltid byta ut högreven mot vegetarisk färs. Receptet är lätt lika bra till det. 

Och till det ett glas smakrikt rött. Buon appetito!

Pasta Bolognese på högrev

Gör så här

Stek färs på högrev på hög värme i olivolja i en gryta tills färsen är genomstekt.

Tillsätt lök, vitlök och morot.

Stek ytterligare någon minut.

Häll i krossade tomater, rött vin och ketchup.

Låt koka upp och lägg i buljongtärning, timjan och oregano, häll ner sojan. Rör om. Låt puttra i ca 30 minuter. 

Smaka av. Späd eventuellt med lite vatten. Salta och peppra vid behov.

Servera rykande varm, strö lite persilja över, med nykokt pasta och riven parmesan.

Och glöm inte vinet, mustigt rött, något svalt i stora härliga glas.

Ingredienser 4 personer

400 g färs på högrev

Olivolja

1 gul lök finhackad

4 vitlöksklyftor finhackade

1 liten bit morot riven

2 dl rött vin

1 burk krossade tomater 

2 msk ketchup

2 buljongtärningar

1 msk soja

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

1 del persilja, finhackad

salt

svartpeppar

2 dl parmesanost fint riven

500 gram pasta valfri

Vinliv tipsar!

Raccolto

”Ett riktigt bra vin på box på den lokala druvan Nero d’Avola och världskända Cabernet Sauvignon. Ekologiskt från Sicilien. Finns i över 300 butiker.

Fruktigt med massor av sköna mörka bär, inslag av fat, vanilj, örter, lite kryddig karaktär, vanilj, julkryddor, kanel och en medellång eftersmak i smakrik, balanserad stil.”

Nr 3245208 • 249kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.