Fransk löksoppa är en klassisk och värmande rätt, perfekt för kalla januari- och februaridagar i Sverige. Med karamelliserad lök, aromatiska örter och ett täcke av smält ost är detta en soppa som verkligen imponerar. Och som är ytterst vinvänlig!
Ingredienser 4 personer
- 6 stora gula lökar, tunt skivade
- 2 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 tsk socker
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 dl torrt vitt vin
- 1,5 liter grönsaksbuljong
- 2 kvistar färsk timjan
- 1 lagerblad
- Salt och peppar efter smak
- 4 skivor baguette
- 100 g riven Gruyère
Tips! För extra smak, ett halvt glas torr sherry
Gör så här
- Smält smöret tillsammans med olivoljan i en stor kastrull på medelvärme.
- Tillsätt löken och rör om så att den täcks av fettet. Strö över socker och en nypa salt för att påskynda karamelliseringen.
- Låt löken koka långsamt i cirka 30–40 minuter, rör om då och då, tills den är gyllenbrun och karamelliserad
- Rör ner den hackade vitlöken och låt den fräsa med i 1–2 minuter. Tillsätt sedan det vita vinet och låt det koka upp, så att vätskan reduceras något.
- Häll i den torra sherryn. Rör om kort.
- Häll i buljongen och tillsätt timjan och lagerblad. Sänk värmen och låt soppan sjuda i 20–30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Rosta baguetteskivorna lätt i en ugn eller brödrost. Fördela den rivna osten över brödskivorna och gratinera dem i ugnen på 200°C tills osten är smält och gyllene.
- Ta bort lagerbladet från soppan och fördela soppan i fyra ugnssäkra soppskålar. Lägg en ostgratinerad baguetteskiva på varje soppa och servera genast. Alternativt kan brödet serveras vid sidan av.
- Servera med ett glas svalt vin.
Vinliv tipsar!

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, 2022
Spännande med ett riktigt matvänligt vin på superdruvan Pinot Gris, eller Pinot Grigio som de säjer i Italien. Vinet har en ton av fat, mycket frukt, örter, nötter, zest, päron och mogna gröna äpplen i fin balans.
Perfekt till en fransk löksoppa eller thai-inspirerad mat.
Nr 2412 • 109 kr