Fransk löksoppa är en klassisk och värmande rätt, perfekt för kalla januari- och februaridagar i Sverige. Med karamelliserad lök, aromatiska örter och ett täcke av smält ost är detta en soppa som verkligen imponerar. Och som är ytterst vinvänlig!
Ingredienser 4 personer
6 stora gula lökar, tunt skivade
2 msk smör
1 msk olivolja
1 tsk socker
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl torrt vitt vin
1,5 liter grönsaksbuljong
2 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
Salt och peppar efter smak
4 skivor baguette
100 g riven Gruyère
Tips! För extra smak, ett halvt glas torr sherry
Gör så här
Smält smöret tillsammans med olivoljan i en stor kastrull på medelvärme.
Tillsätt löken och rör om så att den täcks av fettet. Strö över socker och en nypa salt för att påskynda karamelliseringen.
Låt löken koka långsamt i cirka 30–40 minuter, rör om då och då, tills den är gyllenbrun och karamelliserad
Rör ner den hackade vitlöken och låt den fräsa med i 1–2 minuter. Tillsätt sedan det vita vinet och låt det koka upp, så att vätskan reduceras något.
Häll i den torra sherryn. Rör om kort.
Häll i buljongen och tillsätt timjan och lagerblad. Sänk värmen och låt soppan sjuda i 20–30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Rosta baguetteskivorna lätt i en ugn eller brödrost. Fördela den rivna osten över brödskivorna och gratinera dem i ugnen på 200°C tills osten är smält och gyllene.
Ta bort lagerbladet från soppan och fördela soppan i fyra ugnssäkra soppskålar. Lägg en ostgratinerad baguetteskiva på varje soppa och servera genast. Alternativt kan brödet serveras vid sidan av.
Servera med ett glas svalt vin.
Vinliv tipsar!
Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, 2022
Spännande med ett riktigt matvänligt vin på superdruvan Pinot Gris, eller Pinot Grigio som de säjer i Italien. Vinet har en ton av fat, mycket frukt, örter, nötter, zest, päron och mogna gröna äpplen i fin balans.
Perfekt till en fransk löksoppa eller thai-inspirerad mat.
Nr 2412 • 109 kr