fbpx

Bästa vinet till filmklassiker

Att kombinera vin och mat är en konst i sig. Men att hitta rätt vin till sin favoritfilm, är kanske ännu mer utmanande. Vinliv tipsar om tre favoritfilmer – och bästa vinet till varje film.

Det är fredagskväll, du ska precis se Persona av Ingmar Bergman. I glaset lite årgångsbubbel… Stop, det där blir ju helt fel. Filmklassikern är en veritabel downer och att fira(?) med ett lyxbubbel blir ju bara galet.

Nej, rätt film kräver rätt vin.

Vinliv har därför kollat in filmarkivet och matchat några favoritfilmer med bra vin, riktigt bra vin som dessutom är ändamålsenligt.

Gudfadern – trilogi

Först ut är Gudfadern, utnämnd till världens bästa filmtrilogi och handlar om en familjs resa från Siciliens skumma affärer till utbredd maffiaverksamhet i USA. Här krävs ett rött vin, från Sicilien, med mycket kraft, lång eftersmak, ett vin svårt att motstå, helt enkelt. Därför blir det här vinet det självklara valet.

Vicky Cristina Barcelona

Sedan har vi lättsamma Vicky Cristina Barcelona, tramsigt epos om två amerikanskor i den spanska kuststaden som möter konstnärlig, mörk främling. Och släpper loss fullständigt. Bästa vinet? En bubblande, frivol cava med massor av frukt och pigg syra och lyxig känsla, exakt som det här vinet.

En oväntad vänskap

Sist har vi denna gång filmen En oväntad vänskap om en rullstundsbunden distingerad man som tas om hand av en före detta värsting. En film som är både varm, emotionell och feel good i samma ögonblick. Det perfekt vinet? Detta vin med sin balanserande karaktär, överraskande friskhet och energiska fruktighet.

Har du någon favoritkombination på film och vin? Mejla och tipsa redaktionen - vi lovar att testa!
Tags: