Bästa vinet till filmklassiker

Att kombinera vin och mat är en konst i sig. Men att hitta rätt vin till sin favoritfilm, är kanske ännu mer utmanande. Vinliv tipsar om fem favoritfilmer – och bästa vinet till varje film.

Det är kväll i coronatider, du har precis laddat ner Persona av Ingmar Bergman och hällt upp lite årgångsbubbel i det tjusiga champagneglaset… Nej, nej, nej, ridå. Det här blir ju helt fel. Filmklassikern är en veritabel downer och att läppja på ett frivolt lyxbubbel är helt enkelt omdömeslöst.

Nej, rätt film kräver rätt vin.

Vinliv har därför haft tid på sig att kolla in filmarkivet på alla streamingtjänster och matchat några klassiska favoritfilmer med bra vin, riktigt bra vin som dessutom är ändamålsenligt.

Gudfadern

regi: Francis Ford Coppola

Först ut är filmernas film, Gudfadern, egentligen tre filmer i en och utnämnd till världens bästa filmtrilogi. Den handlar om en familjs resa från kriminalitet på Sicilien till utbredd och ytterst välorganiserad maffiaverksamhet i USA. Begreppet omertà, närmast en kulturkod för tystnad, att man inte golar, blev allmänt världen över efter filmen. 

Mycket våld, massor av passion, sköna New York-bilder och oneliners som gått till historien långt bortom cineasters krets. Filmtrilogin är en av de mest Oscars-belönade och samlar också den amerikanska skådespelareliten. 

Så, vilket vin? 

Ett rött vin, från Sicilien, med mycket kraft, lång eftersmak: Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2018 Nr 71441 • 240 kronor på magnum (filmtrilogin är ju närmare 10 timmar lång!). 

Pianot

regi: Jane Campion

Flerfaldigt Oscars-belönat drama som utspelas på mitten av 1800-talet. Den stumma Ada sänds till Nya Zeeland för att gifta sig med rikingen och godsägaren Stewart. Med sig har Ada sin dotter Flora och sitt piano. Och som hon spelar! Men den okänsliga nye maken byter pianot mot lite mark från grannen, snyggingen Baines, som kommer att utöva en oemotståndlig attraktion på Ada. Ja, ni fattar…

Vackert kostymdrama i exotisk miljö med väldigt fina prestationer av skådespelarna. Ett riktigt epos med alla ingredienser som kärlek, svek, våld, romantik, hav och mycket svårburna klänningar. Har kallats en feministisk saga.

Alltså ska vi dricka? 

Jomen ett nyzeeländskt vin, en sval sauvignon blanc från Saint Clair Family Estate: Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc 2018 Nr 12000 • 99 kronor.

En oväntad vänskap

regi: Olivier Nakache och Eric Toledano

Den franska underbara filmen En oväntad vänskap handlar om en rullstundsbunden distingerad man som tas om hand av en före detta värsting från Paris förorter. En film som är både varm, emotionell och feel good i samma ögonblick. 

Filmen är Frankrikes största internationella publiksuccé. Hittills. Filmen nominerades till nio Césarpriser, franskans motsvarighet till Oscars, varav ”värstingen” Omar Sy vann i kategorin ”Bästa manliga huvudrollsinnehavare”. Filmen är baserad på en verklig händelse.

Det perfekt vinet? 

Champagne naturligtvis, för att dela glädjen med den fantastiska filmen: Diebolt-Vallois Prestige Brut Nr 7723 • 399 kronor.

Allt om min mamma

regi: Pedro Almodóvar

Den spanska filmklassikern Allt om min mamma i regi av Almodóvar är den kanske mest framgångsrika filmen från den iberiska halvön. Den handlar om ensamstående Manuela som är mor till tonårssonen Esteban som inte vet vem som är hans pappa. Men på väg hem från en teaterföreställning blir pojken överkörd och dör. Hans mamma börjar då leta efter pojkens pappa för att berätta vad som hänt.

Det är spansk sentimentalitet, den kliver över alla slags gränser för anständighet och är helt enkelt fantastisk i sin färgsprakande regi.

Bästa vinet att balansera den vågade filmen? 

Jo, ett eldigt rödtjut från Toro som med sin höga alkohol sätter åskådaren i rätt sinnesstämning: Elias Mora Crianza 2015 Nr 2174 • 149 kronor

The Shining

regi: Stanley Kubrick

Jack Torrance, hans hustru Wendy och deras son Danny flyttar in i ett säsongsstängt hotell i bergiga Colorado för att under vintern sköta om det. På hotellet har en tragisk historia inträffat för ett antal år sedan. Något som påverkar Jack, spelad av en mästerlig Jack Nicholson. Han blir alltmer inbunden, börjar se syner och hans dårskap växer och blir till sist en fara för övriga familjen…

Storslagen skräckis även för finsmakarna och några av scenerna är bland filmhistoriens kanske mest kända. Och kräver därför ett rejält glas vin. 

Men vilket? 

Jo, en iskall, fruktig, fatad chardonnay från USA västkust, ett vin Jack gärna skulle dricka mänger av: Lynx Barrel fermented Chardonnay 2018 Nr 4653 • 99 kronor. 

Persona

regi Ingmar Bergman

Men vad ska man då ha för vin tillgängligt till mästerverket Persona?

Jo, det går bara med ett enda slags vin, en röd bordeaux, tungrott, stramt med tydliga mognadstoner i ursprungstypisk stil: Château Pierrail Bordeaux Supérieur 2016 Nr 92928 • 237 kronor.

Ett vin helt i Ingmar Bergmans stil.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.