Älskad, hatad men respekterad för sin klimatsmartness

Älskad och hatad, kontroversiell och vinsnobbarnas fiende nummer 1. Betänk att Systembolaget ville förbjuda den, men hyllar den idag för sin klimatsmartness. Vi pratar naturligtvis om boxen, bibben, lådan.

Bag in Box är en förpackning för vin som introducerades på 1960-talet och revolutionerade sättet vi förvarar och konsumerar vin på. BIB-konceptet innebär att vinet förpackas i en lufttät plastpåse, ofta en metalliserad påse för att skydda mot ljus, som placeras inuti en kartongbehållare, på olika volymer, från 1,5 liter till 6 liter. 

Påsen är försedd med en ventil eller tappkran som möjliggör att vinet enkelt kan tappas upp. Genom att trycka påsen förs ut luften och förhindrar, och det är en av de absoluta styrkorna med boxen, att vinet utsätts för oxidation.

Första boxen

Den första Bag in Box-förpackningen lanserades i Australien och blev snabbt populär tack vare dess praktiska och kostnadseffektiva fördelar. 

Förpackningen var lätt att hantera, hade en längre hållbarhet efter att den öppnats och erbjöd en bekväm tappningsmetod som minimerade risken för vinets exponering för luft.

Vardagsviner

Bag in Box-förpackningen blev snabbt populär i andra delar av världen och spred sig över vinindustrin. Den användes ursprungligen främst för att förpacka vardagsviner och i vinkartonger som användes i barer och restauranger. 

Med tiden ökade dock medvetenheten om fördelarna med BIB-förpackningen och dess popularitet växte även för kvalitetsviner.

Systembolaget rasade

Samtidigt blev det rabalder i Sverige då svenska monopolet. Systembolaget, vägrade att befatta sig med den. Men det opportunistiska beslutet överklagades och snart såg vi boxar på varje butikshylla.

Svenska folket såg samtidigt något närmast upproriskt i att handla vin på box. Förutom att det var praktiskt. Så försäljningen steg i raketfart. 

Kvalitetsviner

Idag är vinboxen en etablerad förpackningsmetod inom vinindustrin och används över hela världen. Den är särskilt populär för att förpacka större volymer av vin som konsumeras regelbundet, såsom husviner, vin på kran och vin för catering och evenemang. 

BIB-förpackningen erbjuder en mer kostnadseffektiv och hållbar lösning jämfört med traditionella glasflaskor, då den minskar både vikten och mängden förpackningsmaterial som behövs.

Klimatsmart

Förutom dess praktiska fördelar har BIB-förpackningen även blivit föremål för miljömässiga överväganden. Den hyllas idag inte minst av svenska monopolet.

Den genererar mindre avfall jämfört med glasflaskor och har ett mindre koldioxidavtryck under hela sin livscykel. Dessutom är kartongförpackningen oftast återvinningsbar.

Vinrevolution

Att säga att Bag in Box-förpackningen har revolutionerat vinindustrin är ett understatement. Boxens bekvämlighet, kostnadseffektivitet och hållbarhetsfördelar har gjort den till en populär förpackningsalternativ inom vinindustrin. 

Oavsett om det används för vardagsviner eller högre kvalitetsviner, fortsätter BIB att erbjuda en bekväm och pålitlig lösning för vinälskare världen över.

Idag är närmare 50 procent av allt vin som säljs på Systembolaget boxvin.


Bourgogne Chardonnay, 2021

Veritabelt vitt lyxvin från franska Bourgogne på ikoniska Chardonnay – nu på box! Här hittar vi härlig frukt, inslag av nyskördade gula äpplen, noisette, örter av det mer orientaliska slaget, citron, lime, nötter och en rejäl koncentration med relativt lång eftersmak i oefterhärmlig ursprungsklassad stil. Snyggt!

Nr. 5555 | 329 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.