Barbaresco har på sistone kommit att bli nya vinvärldens älskling. Granne med Barolo, i regionen Piemonte i Italien finns här alla de bästa förutsättningarna för vintillverkningen. Men visste du verkligen detta om Barbaresco?
1. Lillebror till Barolo
Barbaresco kallades tidigare ofta för ”Barolos lillebror. Men idag är alla överens om att distriktet levererar minst lika bra viner. Även om vinstilen ibland är aningen mjukare än Barolos viner.
2. Snabbare lagringstid
Till skillnad från Barolo kräver Barbaresco endast två års lagring, varav minst nio månader på fat innan det får landa i butikshyllorna. Detta gör det snabbare att njuta av, även om det också kan lagras länge, mycket länge.
3. Smaken av terroir
Barbaresco på 700 hektar är mindre än Barolos 2 100 hektar och ligger nära floden Tanaro, vilket ger vinerna en mer elegant och lättare stil, med dofter av rosor, körsbär och lakrits.
4. Vinets drottning
En av de mest inflytelserika personerna i Barbaresco är Gaia Gaja från den legendariska producenten Gaja. Hon och hennes familj har satt Barbaresco på världskartan som ett av Italiens mest prestigefyllda viner.
5. Liten, men stolt region
Barbaresco är ett liten DOCG-distrikt i Piemonte med bara fyra kommuner: Barbaresco, Neive och Treiso och San Rocco Seno d’Elvio. Trots sin storlek har regionen blivit en ikon för kvalitetsvin och älskas av vinkännare världen över.
Vinliv tipsar!
La Vecchia Via Barbaresco
Snyggt balanserat vin från supertrendiga Barbaresco. Här hittar vi mycket fin balans med omisskännlig ursprungsprägel, inslag av kryddor, vitpeppar, örter, markerad strävhet med balanserande frukt och fräschör, lång eftersmak med milda röda bär.
Nr 74535 • 169 kr