Basvarorna du alltid bör ha hemma

Basvaror, detta underbara uttryck. Men det är viktigt och vi är alla överens. Oftast. Se till att ha rätt basvaror och du går en ljus framtid till mötes.

Om det är något som är viktigt att tänka på vad det gäller råvaror i skafferiet så är det att ha en variation och tillräckligt många olika för att alltid kunna laga åtminstone fem olika maträtter. 

Att ha en mängd olika råvaror ger flera möjligheter och ökad sannolikhet för att kreativiteten ska flöda. Det innebär dessutom att du slipper lämna hemmet för att besöka affären och istället fortsatt kan stanna inne.

Förslag på obligatorium

Här kommer några förslag om vilka råvaror som är bra att ha och hur skafferiet skulle kunna se ut.

Först och främst är det alltid bra att ha konserver. De allra viktigaste är tomater, linser och bönor, men även konserver med andra grönsaker eller fisk är bra att ha. 

Bland de grönsaker och rotfrukter som är viktiga är lök viktigast av allt. Gul lök, vitlök och rödlök, alla tre varianter ska alltid finnas i skafferiet. Även morötter, spenat och potatis är sådant som går att använda till väldigt mycket. 

Allt för köttälskaren

Den som äter kött har en hel del olika proteinkällor att välja mellan. Några som kan användas till många olika rätter är köttfärs, falukorv, kycklingfilé, fryst fisk och ägg. 

Att kunna göra något gott tillbehör eller att smaksätta med en sås är ofta uppskattat. Till det behövs mejeriprodukter, gärna flera, exempelvis grädde, ost och turkisk yoghurt. Ytterligare tillbehör och sist att ta plats på tallriken är någon av följande – pasta, ris, bulgur eller quinoa. 

Utmana dig själv

Tänk på att varje rätt ska byggas ihop som en kombination av protein, kolhydrater och grönsaker. Utmana dig själv med olika kombinationer av råvaror och smaker. På tal om smaker är det även viktigt att skapa bästa möjliga förutsättning för god mat. 

Se till att bygga upp ett lager med olika smaksättare i form av torra kryddor, buljong och fond, senap, soja, currypasta, citron eller lime och honung. Med dessa kan du trolla fram fantastiska och varierande måltider på nolltid!

Glöm inte vinet!

Fyll nu på skafferiet och lycka till med kommande matlagning. Och glöm för allt i världen inte vinet: rött, vitt och mousserande. Och så lite kul vin till desserten.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.