Topplista – 10 bästa vinerna just nu på Systembolaget

Lönen har kommit och fortfarande finns pengar kvar på kontot. Lika bra att köpa in vin, innan pengarna försvinner. Vinliv tipsar om de 10  bästa köpen just nu på Systembolaget. 

1.

 Chablis Domaine Thierry Mothe, 2020

Jag har alltid varit svag för en riktigt bra chablis med sin spänstiga syr. Här är ett riktigt bra exempel där vi dessutom hittar den där minerala tonen och med inslag av både citron, physalis-frukt, vita blommor, blöt sten och äpplen. Perfekt till fredagens lax-sashimi.

Nr 5564 | 201:-

2.

Stellenbosch Reserve Moederkerk Chardonnay, 2021

Mycket gott vitt vin på Chardonnay från Sydafrika. Här hittar vi druvtypiska toner som smör, nötter, citrus, gula äpplen, stenfrukter i fin balans och med medellång eftersmak i frisk stil. Perfekt till ugnsbakad torsk som serveras med smörig sås och kokt potatis.

Nr 58001 | 141:-

Chardonnay – populäraste druvan i världen

3.

Conde Valdemar Gran Reserva, 2012

Svårt att förbise Rioja när distriktet levererar godbit efter godbit. Här är ett klassiskt exempel på bästa vin med härlig mognad, inslag av skogsbär, blåbär, plommon, fat, lite mocka, vanilj och torka frukt. Underbart till söndagens lammstek med potatismos.

Nr 12601 | 171:-

4.

Vranac 2020

Kul rött vin på den lokala druvan Vranac från Kosovo. Fruktig med inslag av skogsbär, balanserat med tilltagande sträv karaktär, bra fräschör, toner av blåbär, liten mineralisk ton i avslut och liten rökig karaktär. Intressant i sin gräsiga, druvspecifika karaktär.

Nr 58347 | 140:-

5.

Jansz Premium Cuvée

Extrempopulärt mousserande från Tasmanien söder om Australien på en blandning av Chardonnay och Pinot Noir. Härligt bubbel med inslag av bröd, gula äpplen, citrus, ljus choklad i frisk stil. Perfekt till gratinerad hummer med en lätt grönsallad.

Nr 7957 | 189:-

6.

Telescopico Frontonio Garnacha, 2017

Riktigt spännande vin på kultdruvan Garnacha, regionen Aragoniens stolthet och där detta vin kommer från. Här hittar vi härligt frukt, egensinne, silkiga tanniner, lättsam rödbärig frukt och en medellång eftersmak i välbalanserad stil. Perfekt till en gryta på kyckling, fläsk och vita bönor.

Nr 71181 | 231:-

7.

Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic, 2019

Balanserat rött vin i ung stil. Inslag av choklad, soja, julkryddor, skogsbär, svarta vinbär. En liten vaniljsötma och viss fatkaraktär i integrerad stil. Perfekt till svenskklassiker som pannbiff med kokt potatis, stekt lök och lite rårörda lingon.

Nr 74729 | 159:-

8.

Gremillet Tradition Extra Brut

Fruktintensivt, drickvänligt med inslag av gula plommon, brödiga toner, rejäl fräschör och en lite skalig karaktär i avslut. Intressant bekantskap i mycket prisvärd stil och perfekt till kanapéer med löjrom.

Nr 50287 | 299:-

9.

La Goya Manzanilla Pasada

Underbar sherry på halvflaska och precis så ska det smaka: torrt, knastertorrt, citrus, jäst, bröd, mandel, mineral i frisk stil och ett optimalt matvin som ska serveras kylskåpskallt. Helst till asiatisk mat, sashimi, sushi eller sill och potatis (jag lovar!).

Nr 76212 | 126:-

10.

Bouchard Aîné & Fils Brut de Chardonnay

Härligt bubbel tillverkat på 100 procent Chardonnay, världens bästa druva för bubbelviner. Här hittar vi markerat frisk karaktär, citrus, lime med inslag av lätt brödig ton, passionsfrukt, vita vinbär och en mycket fin balans med medellång eftersmak. Mycket prisvärt!

Nr 57601 | 119:-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.