Lika traditionell som underbar rätt med torkad och saltad torsk, även känd som bacalao på spanska, som serveras på många sätt i Portugal.
Ingredienser 4 personer
- 600 g torkad och saltad torsk (bacalhau), utblöt i kallt vatten i 24-48 timmar (byt vatten flera gånger)
- 4 stora potatisar, skalade och skurna i skivor
- 1 stor lök, skivad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd paprika, skivad
- 3 msk olivolja
- 1,5 dl vitvin
- 1/2 tesked paprikapulver (gärna rökt)
- 1/2 tesked torkad oregano
- 1/4 tesked svartpeppar
- 1 dl svarta oliver (gärna kalamata)
- 1/4 kopp färsk persilja, hackad
- 2 hårdkokta ägg (för garnityr)
- Salt och peppar efter smak
Gör så här
- För att förbereda bacalhau, se till att den är ordentligt uppblöt. Lägga fisken i kallt vatten och låt den stå i 24-48 timmar. Byt vattnet minst 3-4 gånger för att ta bort överflödig sälta. Efter detta, ta bort fisken och låt den rinna av. Dra bort skinn och ben och riv fisken i bitar.
- Koka de skalade och skivade potatisarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 10-12 minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
- Hetta upp 2 msk olivolja i en stor panna på medelhög värme. Tillsätt den skivade löken och vitlöken och fräs tills de är mjuka och genomskinliga (ca 5 minuter). Tillsätt paprika och fräs i ytterligare 2-3 minuter.
- Lägg den utblötna och rensade bacalhau i pannan och fräs med löken och paprikan i några minuter. Häll sedan i vitvinet och låt det koka in i fisken i ca 5 minuter.
- Tillsätt de kokta potatisskivorna till pannan och blanda försiktigt så att alla ingredienser blandas väl. Tillsätt paprikapulver, oregano, svartpeppar, och justera med salt och peppar efter smak.
- Tillsätt oliver och hackad persilja till rätten och blanda försiktigt. Låt rätten värmas igenom i ytterligare 5 minuter.
- Lägg upp Bacalhau på tallrikar och garnera med skivade hårdkokta ägg och extra persilja om så önskas.
Vinliv tipsar!

O Fillo da Condesa Albariño, 2023
Härligt frukt med mycket frisk smak med inslag av fat, gula plommon, krusbär, färska örter, rökig mineral, nougat och lime.
Perfekt till skaldjur alla dagar i veckan.
Nr 78154 • 189 kr