Bacalhau – Portugisisk torkad och saltad torsk

Lika traditionell som underbar rätt med torkad och saltad torsk, även känd som bacalao på spanska, som serveras på många sätt i Portugal.

Ingredienser 4 personer

  • 600 g torkad och saltad torsk (bacalhau), utblöt i kallt vatten i 24-48 timmar (byt vatten flera gånger)
  • 4 stora potatisar, skalade och skurna i skivor
  • 1 stor lök, skivad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 röd paprika, skivad
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 dl vitvin
  • 1/2 tesked paprikapulver (gärna rökt)
  • 1/2 tesked torkad oregano
  • 1/4 tesked svartpeppar
  • 1 dl svarta oliver (gärna kalamata)
  • 1/4 kopp färsk persilja, hackad
  • 2 hårdkokta ägg (för garnityr)
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. För att förbereda bacalhau, se till att den är ordentligt uppblöt. Lägga fisken i kallt vatten och låt den stå i 24-48 timmar. Byt vattnet minst 3-4 gånger för att ta bort överflödig sälta. Efter detta, ta bort fisken och låt den rinna av. Dra bort skinn och ben och riv fisken i bitar.
  2. Koka de skalade och skivade potatisarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 10-12 minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  3. Hetta upp 2 msk olivolja i en stor panna på medelhög värme. Tillsätt den skivade löken och vitlöken och fräs tills de är mjuka och genomskinliga (ca 5 minuter). Tillsätt paprika och fräs i ytterligare 2-3 minuter.
  4. Lägg den utblötna och rensade bacalhau i pannan och fräs med löken och paprikan i några minuter. Häll sedan i vitvinet och låt det koka in i fisken i ca 5 minuter.
  5. Tillsätt de kokta potatisskivorna till pannan och blanda försiktigt så att alla ingredienser blandas väl. Tillsätt paprikapulver, oregano, svartpeppar, och justera med salt och peppar efter smak.
  6. Tillsätt oliver och hackad persilja till rätten och blanda försiktigt. Låt rätten värmas igenom i ytterligare 5 minuter.
  7. Lägg upp Bacalhau på tallrikar och garnera med skivade hårdkokta ägg och extra persilja om så önskas.

Vinliv tipsar!

O Fillo da Condesa Albariño, 2023

Härligt frukt med mycket frisk smak med inslag av fat, gula plommon, krusbär, färska örter, rökig mineral, nougat och lime.

Perfekt till skaldjur alla dagar i veckan.

Nr  78154  • 189 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.