Klassisk grekisk rätt med aubergine, köttfärs och béchamelsås som är på väg tillbaka. Tips: Du kan förbereda moussakan i förväg och bara värma upp den innan servering.
Ingredienser 4 personer
För köttfärsen:
- 500 g nötfärs eller lammfärs
- 1 stor lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 morot, riven
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tesked kanel
- 1 tesked torkad oregano
- 1 tesked socker
- Salt och peppar efter smak
- 2 msk olivolja
För auberginerna:
- 2 stora auberginer
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
För béchamelsåsen:
- 50 g smör
- 50 g vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1/2 tesked muskotnöt
- 1 ägg, vispat
- 100 g riven parmesan eller pecorino
- Salt och peppar efter smak
Gör så här
- Skär auberginerna i skivor (cirka 1 cm tjocka). Strö över lite salt och låt dem stå i 15-20 minuter för att dra ut vätska och minska eventuell bitterhet. Torka sedan skivorna med en kökshandduk.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek aubergineskivorna på medelhög värme tills de är mjuka och gyllenbruna, ca 3-4 minuter per sida. Lägg dem åt sidan.
- Värm olivolja i en stor stekpanna och fräs löken och vitlöken tills de är mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt den rivna moroten och stek i ytterligare 2 minuter.
- Lägg i köttfärsen och bryn den tills den är genomstekt. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, kanel, oregano och socker. Låt såsen koka på låg värme i 20-30 minuter, tills den tjocknar och smakerna blandas. Smaka av med salt och peppar.
- Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt mjölet och rör om tills det bildas en slät pasta. Låt det koka i 1-2 minuter.
- Häll långsamt i mjölken under ständig omrörning för att undvika klumpar. Fortsätt röra tills såsen tjocknar, ca 5-7 minuter.
- Ta bort kastrullen från värmen och rör ner muskotnöt, det vispade ägget och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
- Förvärm ugnen till 180°C.
- Smörj en ugnsform och börja med ett lager av aubergineskivor på botten. Täck med hälften av köttfärssåsen, sedan ett lager auberginer igen, följt av resten av köttfärssåsen.
- Häll béchamelsåsen över den sista lagret auberginer och köttfärs och jämna ut ytan.
- Gratinera moussakan i ugnen i cirka 40-45 minuter, tills ytan är gyllenbrun och bubblig.
- Låt moussakan vila i 10-15 minuter innan du skär upp och serverar, så att den sätter sig och blir lättare att skära.
- Servera gärna moussakan med en fräsch grönsallad och ett glas rödvin, gärna från Grekland, för en autentisk smakupplevelse.
Vinliv tipsar!

Kir-Yianni Naoussa Xinomavro, 2021
Närmast ett referensvin från Grekland på ikoniska druvan Xinomavro.
Vinet har en örtig ton med islag av mogna röda bär, fat, liten mognadston och en uppfriskande rökig eftersläng.
Perfekt till Greklands husmanskost, inte minst moussaka.
Nr 95065 • 159 kr