E-handel med vin helt laglig enligt ny dom

Patent- och marknadsöverdomstolen, PMÖD, slår fast att e-handel med vin är laglig. Detta efter att Systembolagets stämt e-handelsvinfriman Winefinder. Men där monopolet alltså nu förlorat processen.

Patent- och marknadsöverdomstolens dom nyligen klargör att Winefinder kan fortsätta med sin verksamhet i enlighet med Rosengrendomen, svensk alkohollagstiftning och gällande EU-rätt.

Väntat utfall

‒ Vi är otroligt glada att PMÖD nu äntligen konstaterat att den e-handel med kvalitetsvin som Winefinder ApS bedrivit sedan 2007 överensstämmer med svensk lag och gällande EU-rätt. Utfallet var väntat och vi uppfattar att det förstärker det rådande rättsläget, säger Winefinders huvudägare och styrelseordförande Alex Tengvall.

Det var 2019 som Systembolaget valde att stämma Winefinder ApS vid Patent- och marknadsdomstolen, PMD, under förevändningen att Winefinder inte lagligen skulle kunna marknadsföra sin verksamhet och erbjuda leverans av sålda viner till svenska konsumenter genom oberoende transportörer.

Fel av Systembolaget

Enligt Systembolaget var Winefinder ApS verksamhet otillåten enligt gällande alkohollagstiftning i Sverige, något som PMD instämde i.

Winefinder överklagade domen och där har PMÖD, alltså nästa högre instans, konstaterat att Winefinders verksamhet överensstämmer med gällande lagstiftning både i Sverige och inom EU.

‒ Vi har hela tiden varit övertygade om att det vi har gjort är by the book och enligt alla gällande lagar och förordningar, både inom Sverige och EU. Nu får vi, ännu en gång, svart på vitt att distanshandel med vin är lagligt enligt de lagar som gäller inom Sverige och EU, avslutar Alex Tengvall.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.