Lusen som förändrade vinvärlden

Plötsligt dök den upp från ingenstans och på bara några decennier hade den ödelagt stora delar av Europas vingårdar. Vi talar andra hälften av 1800-tal och vinlusen, Fylloxera vastatrix.

Vinlusen, också känd som Fylloxera vastatrix, är en mikroskopisk insekt som angriper vinrankor genom att angripa rötterna. Ursprungligen kommer vinlusen från Nordamerika, där den inte orsakar några större problem för de inhemska druvsorterna. 

Men när europeiska druvor infördes i Nordamerika på 1800-talet, följde vinlusen med dem och förvandlade sig till en plåga för Europas vinindustri.

Förödande inverkan

Vinlusens angrep vinrankans rotsystem vilket ledde till att druvorna inte kunde få tillräckligt med näring. Denna sjukdom spred sig snabbt över Europa och förstörde stora delar av de europeiska vinodlingarna. 

Detta hade en förödande inverkan på vinindustrin och resulterade i ekonomisk kris och förlust för många vinproducenter.

Lösningen var på väg

För att bekämpa vinlusen var det nödvändigt att hitta en lösning. Efter omfattande forskning och experiment upptäcktes att europeiska druvsorter kunde räddas genom att ympa deras stammar på amerikanska rotstockar, som var motståndskraftiga mot vinlusens angrepp. 

Genom denna metod kunde man återställa vinproduktionen och bevara de ädla europeiska druvsorterna.

Av Joachim Schmid, Fachgebiet Rebenzüchtung und Rebenveredlung Forschungsanstalt Geisenheim, Von-Lade-Str. 1, D-65366 Geisenheim – Egen avfotografering.

Amerikanska rotstockar

Det massiva skadeangreppet ledde till en enorm förändring i Europas vingårdar. Många producenter var tvungna att omplantera sina vinrankor med amerikanska rotstockar, vilket påverkade smakspektrumet och kvaliteten på de producerade vinerna. 

Dessutom förändrades vissa vinregioners landskap, eftersom vingårdar var tvungna att anpassa sig till den nya verkligheten och omstrukturera sina odlingar. För att nu inte tala om den enorma ekonomiska förlusten samtliga producenter gjorde.

Vinnäringen klarade sig

Idag har världens vinproducenter och experter lärt sig mycket av erfarenheten med vinlusen insektens konsekvenser. Annars hade nog vinvärlden sett helt annorlunda ut idag.

Kontrollåtgärder vidtas för att förhindra spridning av vinlusen, och vinrankor planteras ofta med amerikanska rotstockar för att skydda de europeiska druvsorterna. Detta har bidragit till en ökad resistens och överlevnad för vinindustrin.

Ständigt behov av kontroll

Historien om vinlusen är en påminnelse om vinproduktionens sårbarhet och behovet av att vara uppmärksam på hot och sjukdomar. Det kan också ses som en historia om mänsklig anpassningsförmåga och förmågan att övervinna utmaningar. 

Bara genom att lära av historiska händelser, få perspektiv, kan vi skydda och främja vinindustrins fortsatta utveckling och framgång.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.