Dekantera vinet för bästa resultat – så här gör du

Att dekantera ett vin är en process som syftar till att separera vinet från eventuell utfällning, Men även för att låta det andas, vilket hjälper till att förbättra smaken och doften. Vinet kommer att upplevas som mjukare, mer drickfärdigt, helt enkelt.

Nästan alla viner vinner på att dekanteras, rött som vitt, ungt som gammalt. När vinet får lufta inleds nämligen en mognadsprocess som får vinet att mjuka, öppna upp sig, bli mer drickfärdigt. Ett bra och enkelt sätt att förhöja vinupplevelsen. Och så får du bort eventuell fällning. Och så är det gratis. Fördelarna är alltså många.

Här är stegen för att dekantera ett vin:

  1. Välj en passande dekanteringskaraff. En bredare karaff med en stor yta hjälper till att maximera kontakt mellan vinet och luften, vilket främjar oxidationen, alltså mognadsprocessen. Man kan absolut dekantera i en vanlig saftkaraff.
  2. Ställ upp vinflaskan upprätt i några minuter (helst någon dag om vinet är riktigt gammalt) innan du dekanterar för att låta eventuell fällning sjunka till botten.
  3. Öppna flaskan försiktigt och torka eventuellt smuts eller damm från flaskhalsen. Du kan använda en tratt för att föra över vinet till karaffen för att undvika att det stänker eller spill över.
  4. Häll vinet långsamt och försiktigt i karaffen. Det är viktigt att vara försiktig och inte hälla med för mycket kraft för att undvika att eventuell fällning rörs upp.
  5. När du häller, var uppmärksam på vinets färg och doft. Detta ger dig en uppfattning om hur mycket luftning det behöver. Röda viner kan behöva mer tid att andas än vita viner. Yngre, mer komplexa viner behöver nästan alltid mer tid än äldre viner.
  6. Låt vinet stå och andas i karaffen i några minuter upp till en timme, beroende på vinets ålder och karaktär. Yngre, enklare viner kan behöva kortare tid, medan äldre och mer strukturerade viner kan dra nytta av längre tid. Bästa sättet är att smaka av vinet. När du tycker att det är gott, servera.
  7. Servera vinet direkt från karaffen eller häll tillbaka i flaskan om du föredrar det (många vill ju visa den dyra flaskan de bjuder på). Kom ihåg att vissa viner, som äldre röda viner, kan ha sediment på botten på flaskan, så skölj gärna ur flaskan innan du häller tillbaka vinet.

Vinliv tipsar!

Finca el Puig 2021

nr 2737 • 269:-

Superspännande vin i mer klassisk stil från Priorat med struktur och massor av frukt. Vinet är en bladning på Garnacha, Carinena och Syrah och har en tydlig tanninstruktur, inslag av björnbär, fat, mineral ton, kaffe, plommon och en lång eftersmak.

Serveras med fördel till en kraftigare rätt på kött och rotfrukter. Eller till hårdostar.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.