Pet nat – trendigare blir det inte

Prosecco, english sparkling och corpinnat är alla bubbelviner som fått enormt genomslag de senaste åren. Men frågan är om inte pétillant naturel slår det mesta i bubbelväg just nu. För ett trendigare vin denna sommar 2023 kommer att bli svårt att hitta.

Vi gillar bubbel i Sverige. Alla former och mest gillar vi prosecco, cava och champagne. När det kommer till det exklusiva franska bubbelvinet är vi svenskar några av de trognaste konsumenterna. Och har varit under flera decennier.

Även nyheter som english sparkling, fantastiskt gott bubbelvin från södra England, lyxcava, corpinnat och mousserande vin från norra Italien konsumeras med glädje. Det senaste tillskottet är nu på väg att ta täten, även om pet nat inte är ursprungsspecifikt. Utan snarare en metod.

Vad är pet nat?

Pet nat är en förkortning av pétillant naturel, som det kallas i hemlandet Frankrike. Det är helt enkelt viner med bubblor, men utan samma tryck som i en champagne eller motsvarande. Metoden att göra bubbelvin uppfanns i Limoux i södra Frankrike och går ut på att man buteljerar vinet innan det jäst ut. Det är alltså den ursprungliga metoden.

Kvar i vinet när det buteljeras finns lite socker och jäst som gör att jäsningen fortsätter. Det innebär att man inte kan kontrollera jäsningen på samma sätt som i champagne, men det är också det som är utmaningen för många. Och varför flera pet nat-aficionades menar att vinet är mer spännande, har både mer karaktär och egensinne.

Flera namn på pet nat-metoden

Metoden att tillverka denna typ av bubbelvin kallas ibland för méthode ancestrale eller méthode rurale, även om det idag blir det allt vanligare att det står skrivet pet-nat på etiketten, som då markerar ett mildare vin med mjukare bubblor, lägre tryck och något som många naturvinsproducenter gärna använder sig av. 

Förklaringen är enkel: sällan har en vinstil vunnit så många anhängare på så kort tid. Inte minst bland naturvinsentusiasterna. Att vinet har en grumlighet och ibland kan smaka både äpple och rustikt, uppskattas av många.

Pet nat mer än bara i Frankrike

Även om nu namnet och ursprunget är franskt, hittar vi pet nat-viner från hela världen. Några av de mest intressanta områdena är Limoux i södra Frankrike, Jura, Loire, samtliga i Frankrike men även Collo Bolognesi utanför Bologna i Italien som gör en vintyp som kallas Pignoletto.

Andra spännande områden är Katalonien i Spanien, Sverige (!), Österrike, Tyskland och Portugal. Och det roliga är att de görs på en rad olika druvor, allt från österrikiska Grüner Veltliner, Riesling, spanska Xarel-lo, Vinhão till Chardonnay och Savagnin.

Pet nat som passar bäst till mat

Vinet har ofta en markerad syra, är lite grumlig, ofta ofiltrerad med rustika inslag och har massor av karaktär. Därför är det viktigt att tänka till en extra gång när det ska serveras mat till. 

Plocka gärna fram fisk med bra fräschör, gärna grytor med saffran, vitlök, massor av goda kryddor, grönsaker eller en krämig pasta med syrlig tomatsås. 

Tänk på att servera pet nat…

Nu är det ju ett bubbelvin, men vinet kommer bäst fram om det serveras i ett vanligt vitvinsglas. Låt det vara svalt, gärna kylskåpskallt och häll försiktigt om du inte vill ha sedimentet i ditt glas. 

Det bästa är att låta flaskan stå någon dag i kylskåpet så att sedimentet lägger sig ner på botten. Häll sedan upp det försiktigt. Många pet nat-viner är dessutom förslutna med en kapsyl, så det är lätta att öppna.

3 bästa pet nat-vinerna just nu!

Samtliga viner finns på Systembolagets beställningssortiment.

100% Xarel-lo 0% SO2, 2020
nr 54521 • 179 kr

Spännande pet nat från norra delen av Katalonien. Vinet har en härlig fruktighet med toner av både citron, äpple, börd och härlig fräschör.

Perfekt till grillade blåmusslor som toppas med röra på persilja, vitlök och lime.

Raza Pet Nat, 2020
nr 90474 • 169 kr

Blommigt bubbel från Portugal med inslag av både citron, passionsfrukt och gröna äpplen i karakteristisk stil. Medellång eftersmak.

Perfekt till fiskgryta på torsk, vitlök, saffran och paprika.

Pet-Nat Bianco Fattoria Sardi, 2020
nr 76523 • 230 kr

Naturvin från Toscana med massor av härlig syra, fruktighet i den frivola stilen, tillverkat på Trebbiano som här får en härlig lyster.

Perfekt till antipasti eller varför inte överraska med fisktacos.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.